Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„На белия град класиката му отива“

„Дни на класиката“ събира публика под открито небе в Балчик

Лукас Кампара Диниз и Виви Василева
Снимка: balchikclassicdays.com

Музикалният фестивал „Дни на класиката“ продължава днес (30.07) с единствения джаз концерт в програмата. На сцената в Балчик ще бъдат музикантите от група „Фънкалеро“ с лидер Васил Спасов (пиано).

Funkallero
Наричат Балчик „Белия град“ - заради варовиковите скали наоколо. Сравнително малък, той е разположен съвсем близо до Варна, Добрич и курортите „Албена“ и „Златни пясъци“. Първи тук се заселват траките преди повече от 2000 г. Сред най-големите забележителности днес са Ботаническата градина, уникална с размерите си и богатството на растителни видове, както и Дворцовият комплекс, построен като лятна резиденция за румънската царица Мария. Тук, през 1909 г., е построена най-голямата мелница на Балканите, превърната днес в колоритен информационен център, пред който се намира фестивалната сцена. Това е единадесетото издание на фестивала, а публиката и изпълнителите със сигурност ще го запомнят като един от малкото музикални форуми, които не бяха отменени в ситуацията на извънредни мерки за ограничаване на заразата от Covid-19. Естествено, артистичният директор Сава Тихолов е трябвало да направи немалко промени в програмата, за да запази облика и реномето на фестивала.



Ирена Гъделева, колега от БНР – Програма „Хоризонт“ и водеща на концертните вечери споделя:

„Моите адмирации са за фондация „Академия класика“ и общината в Балчик. Времената са трудни по ред причини, но те успяха да осъществят тези чудесни срещи тук, на брега на морето. Фестивалът е наистина „пълнокръвен“, седемте вечери са много разнообразни. Всичко е организирано прекрасно, както винаги на този фестивал. На откриването (25.07), за първи път в Балчик гостува перкусионистката Виви Василева. Познаваме я преди всичко от съвместните концерти с брат ѝ – прочутия цигулар Васко Василев. Тя има успешна самостоятелна кариера, получава все повече покани, особено в Германия, където живее и работи. В последно време все по-честно можем да я чуем и в България, което е чудесно. Много артистична, бликаща от идеи, можеш да видиш щастието, което изпитва, когато се раздава на сцената. Имаше много публика откритата нова сцена край „Мелницата“, а Виви свири заедно с Лукас Кампара Диниз (от Бразилия), с когото често изнасят концерти заедно.

Санел Реджич
„Много бисове предизвика тяхната програма, беше истински фурор. Трябва да подчертаем, че фестивалът в Балчик има много силни връзки с Букурещ и често кани камерни състави от румънската столица. Този път гостува Букурещкият духов ансамбъл

Букурещкият духов ансамбъл
Чухме и Кварто квартет и солисти на Софийската филхармония, китариста Санел Реджич (Босна и Херцеговина) и Китарен ансамбъл „Академика“, базиран в Пловдив, но в състава му са изпълнители от цялата страна. Много пъстра програма представиха солисти и Оркестърът на Държавна опера – гр. Бургас. Те са сред редовните участници, както и техните колеги от Държавна опера – Варна. Те ще поднесат дългоочакваната оперна гала на 1 август, с която „Дните на класиката“ завършват.“    


Китарен ансамбъл „Академика“
Фестивалът в красивия черноморски град има стотици почитатели от години. Каква е публиката на това издание? Отговорът на водещата на програмата:

„Тук често идват хора, които избират последната седмица на юли, за да съчетаят своята морска ваканция с приятните срещи, които предлага програмата на фестивала. Разбира се, тази година има значително по-малко туристи от чужбина, но градът никак не изглежда празен. А сред публиката на концертите неизменно са жителите на Балчик, за които „Дните на класиката“ са наистина един празник, който всяка година очакват с нетърпение. Никога няма да забравя първото интервю, което направих с г-н Николай Ангелов - патрон на фестивала и кмет на Балчик. Тогава той каза нещо много впечатляващо: „На белия град класиката му отива!“ Особено тази година, след месеците, в които културният живот беше спрян, срещите са много вълнуващи и за публиката, и за изпълнителите.“

Снимки: balchikclassicdays.com и личен архив

Още от категорията

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия.  В изложбата “Кристо –..

публикувано на 09.08.20 в 06:05

Микис Теодоракис благодари на Софийската опера и балет

Софийската опера посвети последното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът", по негова музика, се играе за 25-ти сезон. Поставен е за първи път от Лорка Масине на 12 май 1995..

публикувано на 27.07.20 в 16:51

Картини на Владимир Димитров-Майстора „оживяват“ в дигитален проект

За нас – българите, картините на Владимир Димитров-Майстора преминават през живота ни като спомен от детството и незабравим урок от учебника по родолюбие. Това е може би най-разпознаваемият наш художник, който силно ни впечатлява и пръв ни..

публикувано на 27.07.20 в 07:00