Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България "открадна" половината румънски туристи от Гърция и Турция

Себастиан Константинеску
Снимка: travelplanner.ro

За 2 месеца България успя да привлече 50% от туристите, които обичайно почиват в Турция или в Гърция, сочи анализ на румънската туристическа агенция Travel Planner, цитиран от Българската телеграфна агенция. Пояснява се, че към страната ни се е насочило ядро от туристи със средни или над средните доходи, които са склонни да похарчат повече пари, защото са свикнали с качеството в съседните ни Гърция и Турция. 

„България е най-достъпната дестинация за румънските туристи, не се изискват PCR тестове, не трябва да спазваш карантина при завръщане, тъй като не е докладван нито един случай на Ковид-19 на българското крайбрежие. Страната оства една от най-сигурните европейски дестинации“, казва Себастиан Константинеску, изпълнителен директор на агенцията, цитиран от БТА. По думите му, пазарът е доста променен, но най-търсени са качествените хотели. 

Румънските туристи, които  идват у нас са по-претенциознии търсят петзвездни хотели, хотели от някоя верига или четиризвездни, където са останали доволни от качеството на услугите. „Голяма част от клиентите, които избират сега България - може би дори 50 процента от сегашните туристи, не са ходили досега на българското крайбрежие. Тъй като България е като цяло семейна дестинация, наблюдаваме увеличение в сегмента двойки“, обяснява Себастиан Константинеску.

Хотелиерите в България искат да запазят ниво на заетост от 60-70 процента, за да не създават натиск върху качеството на услугите и да запазят мерките за безопасност и дистанция в настоящите условия, допълва БТА.

Още от категорията

На празника си остров “Св. Анастасия” посреща туристите с биле бира

По традиция на Голяма Богородица бургаският остров “Св. Анастасия” ще отбележи своя празник. Туристическият комплекс ще посрещне 400 туристи с богата празнична програма, каза неговият управител Павлин Димитров. Гостите ще бъдат посрещнати на пристана с..

публикувано на 15.08.20 в 11:02

На Южното Черноморие отчитат ръст на туристи

На фона на отчетения спад на туристи през настоящия сезон, най-южната Черноморска община – Царево, бележи ръст с 20 на сто. Хотелите и почивните бази са 100 процента пълни, каза пред БНР кметът на общината, Георги Лапчев и подчерта, че положителните..

публикувано на 14.08.20 в 17:29

Леден душ за курортите по Северното Черноморие

Германски туристи са започнали масово да анулират резервациите си за летния сезон на Северното ни Черноморие. Новината бе потвърдена пред Радио България от представители на местните браншови асоциации.Особено сериозно е положението в курорта..

публикувано на 13.08.20 в 06:55