Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България "открадна" половината румънски туристи от Гърция и Турция

Себастиан Константинеску
Снимка: travelplanner.ro

За 2 месеца България успя да привлече 50% от туристите, които обичайно почиват в Турция или в Гърция, сочи анализ на румънската туристическа агенция Travel Planner, цитиран от Българската телеграфна агенция. Пояснява се, че към страната ни се е насочило ядро от туристи със средни или над средните доходи, които са склонни да похарчат повече пари, защото са свикнали с качеството в съседните ни Гърция и Турция. 

„България е най-достъпната дестинация за румънските туристи, не се изискват PCR тестове, не трябва да спазваш карантина при завръщане, тъй като не е докладван нито един случай на Ковид-19 на българското крайбрежие. Страната оства една от най-сигурните европейски дестинации“, казва Себастиан Константинеску, изпълнителен директор на агенцията, цитиран от БТА. По думите му, пазарът е доста променен, но най-търсени са качествените хотели. 

Румънските туристи, които  идват у нас са по-претенциознии търсят петзвездни хотели, хотели от някоя верига или четиризвездни, където са останали доволни от качеството на услугите. „Голяма част от клиентите, които избират сега България - може би дори 50 процента от сегашните туристи, не са ходили досега на българското крайбрежие. Тъй като България е като цяло семейна дестинация, наблюдаваме увеличение в сегмента двойки“, обяснява Себастиан Константинеску.

Хотелиерите в България искат да запазят ниво на заетост от 60-70 процента, за да не създават натиск върху качеството на услугите и да запазят мерките за безопасност и дистанция в настоящите условия, допълва БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10