Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в чужбина организират "протестна щафета"

| обновено на 01.08.20 в 12:29
Протест в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор имат все по-широк отзвук в чужбина – както сред чуждестранните медии, така и сред българската диаспора.

България остава в сърцето на всички наши сънародници, но голяма част от тях не искат да се връщат, докато не настъпи радикална промяна в управлението на страната, заявиха пред Радио България съорганизатори на протестите в германския град Мюнхен и в австрийската столица Виена. С този мотив те активно се включват в гражданското недоволство и нямат намерение да се отказват. В австрийската столица дори има сформирана специална група, част от която е Димитър Моллов.

Протест в Берлин

„Идеята на нашата организация е да покаже на Европа и на света какво става в България – обясни той. - Един ден тя може да има представителство в София и да „натиска“ всички държавни администрации по важни за сънародниците ни въпроси. Организацията ни по никакъв начин не е политически обвързана. Ние сме истински българи родолюбци и всичко, което правим, е доброволно.“

В неделя предстои трети протест на българите във Виена, като за втори път ще е под формата на шествие по главната улица и ще завърши пред един от символите на града – катедралата „Свети Стефан“. Организаторите се надяват шествието да се превърне в своеобразна щафета, към която да се присъединят българи и от други градове по света. 

Протест във Виена
До момента подкрепата си за подобна идея, са потвърдили българи от Лондон, Осло, Кьолн, Прага, Берлин, Мадрид, Монреал и Виена. Очакваме към нашата организация да се включат още Щутгарт, Мюнхен, както и градове от Италия и Испания. Имаме още няколко дена до неделя, за да се активизират и другите. Предвиждаме да излезем с обща петиция до европейските институции“.

Протест в Лондон
В традиция започва да се превръща и неделният протест на българи, пред посолството на страната ни в Берлин.
През миналата седмица наши сънародници протестираха пред централата на ХДС в германската столица, с въпрос към политиците – сигурни ли са в подкрепата си за българската партия ГЕРБ.

Втори протест подготвят на 2 август и българи в Мюнхен. Той също ще премине под формата на шествие, а съорганизаторът му Мирослав Тодоров очаква в него да се включат около 200 души. Поканени са хора от цялата провинция Бавария. Наред с общите искания, българите в Мюнхен настояват и за реформа в Министерството на външните работи (МвнР). „Не само то се нуждае от такава“ – уверява Мирослав, но го дава за пример, тъй като работата му засяга пряко живота на българите в чужбина.

„МвнР, въпреки промените през годините, не е това, което трябва да бъде, за една такава общност като българската зад граница. Ние искаме граждански диалог и най-вече работа по места за разкриване на избирателни секции навсякъде, където може да ги има. Настояваме и за адекватно поведение от страна на генералните консули. Огромен проблем е за хората, които трябва да пътуват часове наред, заради документи. Електронното гласуване е друго наше искане, което беше обещано от много партии, включително и тези, които в момента управляват. Стъпките, които до момента предприемат обаче, са точно обратните.“

Снимки: dw -архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38