Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поклонническият поход „Рилският чудотворец“

Снимка: архив

На 1 август, с литургия в столичната църква „Света София“, започва традиционният поклоннически поход „Рилският чудотворец“. За единадесета поредна година той събира стотици вярващи, готови да изминат нелекия маршрут през планините Витоша, Верила и Рила. 

Свети Йоан Рилски, небесният покровител на България, живял през Х век и основал Рилската света обител. Още тогава хората го почитали заради голямата му вяра и дарбата му да помага на хората. Наричали го земен ангел и небесен жител, а в народните предания името му е свети Иван. И до днес са живи многобройни легенди за чудесата, които извършвал.

На 18 август 946 г. св. Йоан напуснал този свят. По-късно, 34 години след успението си, той се явил на сън на свои ученици и наредил да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец (сегашната София). Там мощите му били пазени в продължение на два века, а през 1195 г. цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 г., по време на османското владичество, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилския манастир върнали мощите на светеца в светата обител. 

Пътят, който днешните следовници на вярата изминават, е около 100 км. Разбира се, всеки може да достигне портите на манастира с различни превозни средства. Идеята за нелекия преход е да се съпреживеят трудностите, дръзновението и куража на монасите отпреди повече от пет века. В интервю, публикувано на сайта Софийската света митрополия, архимандрит Василий, водач на миналогодишния поход разказва, че по време на целия път, от сутрин до вечер се пеят и четат молитви и това превръща похода в жива църква, която се движи през планините.

Поклонниците завършват похода на 6 август в Рилската света обител, където взимат участие в празничната света литургия за Преображение Господне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20