Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва поклонническият поход „Рилският чудотворец“

Снимка: архив

На 1 август, с литургия в столичната църква „Света София“, започва традиционният поклоннически поход „Рилският чудотворец“. За единадесета поредна година той събира стотици вярващи, готови да изминат нелекия маршрут през планините Витоша, Верила и Рила. 

Свети Йоан Рилски, небесният покровител на България, живял през Х век и основал Рилската света обител. Още тогава хората го почитали заради голямата му вяра и дарбата му да помага на хората. Наричали го земен ангел и небесен жител, а в народните предания името му е свети Иван. И до днес са живи многобройни легенди за чудесата, които извършвал.

На 18 август 946 г. св. Йоан напуснал този свят. По-късно, 34 години след успението си, той се явил на сън на свои ученици и наредил да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец (сегашната София). Там мощите му били пазени в продължение на два века, а през 1195 г. цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 г., по време на османското владичество, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилския манастир върнали мощите на светеца в светата обител. 

Пътят, който днешните следовници на вярата изминават, е около 100 км. Разбира се, всеки може да достигне портите на манастира с различни превозни средства. Идеята за нелекия преход е да се съпреживеят трудностите, дръзновението и куража на монасите отпреди повече от пет века. В интервю, публикувано на сайта Софийската света митрополия, архимандрит Василий, водач на миналогодишния поход разказва, че по време на целия път, от сутрин до вечер се пеят и четат молитви и това превръща похода в жива църква, която се движи през планините.

Поклонниците завършват похода на 6 август в Рилската света обител, където взимат участие в празничната света литургия за Преображение Господне.

Още от категорията

37-ми ден на протести под лозунга "Да защитим демокрацията"

Днес е 37-ият ден на антиправителствените протести в столицата. Блокадите на протестиращите остават на три възлови места - на Орлов мост, в пространството между Министерския съвет и Президентството и пред Софийския университет. С жандармерия около..

публикувано на 14.08.20 в 08:41

Извънредното заседание на парламента пропадна, протестиращи скандираха "Оставка!"

Предвиденото за днес извънредно заседание на парламента пропадна. В залата се явиха 78 депутати при необходим кворум от 121 души. Сред прекъсналите лятната си отпуска бяха депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО предварително съобщиха, че..

обновено на 13.08.20 в 13:59

Васил Божков обвини Делян Пеевски за изземването на колекцията му от антики

Укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков обвини депутата от ДПС Делян Пеевски, че стои зад изземването на колекцията му от антични предмети. "Разграбването на световно културно-историческо наследство се извършва след преките заповеди..

публикувано на 13.08.20 в 13:07