Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поклонническият поход „Рилският чудотворец“

Снимка: архив

На 1 август, с литургия в столичната църква „Света София“, започва традиционният поклоннически поход „Рилският чудотворец“. За единадесета поредна година той събира стотици вярващи, готови да изминат нелекия маршрут през планините Витоша, Верила и Рила. 

Свети Йоан Рилски, небесният покровител на България, живял през Х век и основал Рилската света обител. Още тогава хората го почитали заради голямата му вяра и дарбата му да помага на хората. Наричали го земен ангел и небесен жител, а в народните предания името му е свети Иван. И до днес са живи многобройни легенди за чудесата, които извършвал.

На 18 август 946 г. св. Йоан напуснал този свят. По-късно, 34 години след успението си, той се явил на сън на свои ученици и наредил да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец (сегашната София). Там мощите му били пазени в продължение на два века, а през 1195 г. цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 г., по време на османското владичество, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилския манастир върнали мощите на светеца в светата обител. 

Пътят, който днешните следовници на вярата изминават, е около 100 км. Разбира се, всеки може да достигне портите на манастира с различни превозни средства. Идеята за нелекия преход е да се съпреживеят трудностите, дръзновението и куража на монасите отпреди повече от пет века. В интервю, публикувано на сайта Софийската света митрополия, архимандрит Василий, водач на миналогодишния поход разказва, че по време на целия път, от сутрин до вечер се пеят и четат молитви и това превръща похода в жива църква, която се движи през планините.

Поклонниците завършват похода на 6 август в Рилската света обител, където взимат участие в празничната света литургия за Преображение Господне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна евакуация на селата в близост до границата с РСМакедония

Системата BG-ALERT издаде предупреждение за евакуация за жителите на пет села в община Струмяни, заради големия пожар, който избухна в района на Малешевската планина, в близост до границата с Република Северна Македония. Пожарът там продължава..

публикувано на 30.07.24 в 17:28

Около 1/6 от българското население няма средства дори за едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка. Данните са от анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите и бяха представени от КНСБ. Те показват, че общо 40 млн. или 15%..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Български ученици завоюваха 4 медала на Международната олимпиада по химия

Български ученици спечелиха 4 медала на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия, проведена от 21 до 30 юли. Те завоюваха един златен, един бронзов и два сребърни медала. Златото беше спечелено от дванайсетокласника Виктор Лилов,..

публикувано на 30.07.24 в 10:25