Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Песни за българското Черноморие“ или началото на „Златният Орфей“

Снимка: архив

През далечната 1965 г. се провежда конкурсът “Песни за българското Черноморие“. Датата е 1 август, а сцената е в легендарното Вариете на „Слънчев бряг“. По-късно конкурсът е преименуван в „Златният Орфей“ и става най-престижният международен форум за поп музика, провеждан у нас. 

В началото е Генко Генов, тогава музиколог в „Балкантурист“, който предлага да организира и проведе конкурса. Избира „Слънчев бряг“ като място, набиращо популярност сред наши и чуждестранни туристи. Като музикант, получил класическо образование, Генов добре осъзнава необходимостта от оригинални български естрадни песни (както ги наричат тогава), а подобен форум би изиграл огромна роля за каузата. Необходима е и територия, на която нашите изпълнители да „сверят часовници“ с чуждестранните си колеги, което добавя в регламента международния конкурс за изпълнители.  

Съвременниците на „златните години“ на „Златният Орфей“ разказват за големите имена от световните сцени, които са слушали на живо. Тогава улиците в цялата страна опустявали, защото концертите се излъчвали и но националната телевизия. Песните, получили награди в конкурса за творчество, се сдобиват с огромна популярност.

Тогава, през 1965 г., първата награда в първия конкурс печели „Калиакра”, в изпълнение на Мими Николова. Музиката е на младия тогава Ангел Заберски – баща. Отличени са и творбите на Петър Ступел, Атанас Бояджиев, Иван Стайков, Йосиф Цанков – личности, поставили основите на този жанр у нас.

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10