Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Песни за българското Черноморие“ или началото на „Златният Орфей“

Снимка: архив

През далечната 1965 г. се провежда конкурсът “Песни за българското Черноморие“. Датата е 1 август, а сцената е в легендарното Вариете на „Слънчев бряг“. По-късно конкурсът е преименуван в „Златният Орфей“ и става най-престижният международен форум за поп музика, провеждан у нас. 

В началото е Генко Генов, тогава музиколог в „Балкантурист“, който предлага да организира и проведе конкурса. Избира „Слънчев бряг“ като място, набиращо популярност сред наши и чуждестранни туристи. Като музикант, получил класическо образование, Генов добре осъзнава необходимостта от оригинални български естрадни песни (както ги наричат тогава), а подобен форум би изиграл огромна роля за каузата. Необходима е и територия, на която нашите изпълнители да „сверят часовници“ с чуждестранните си колеги, което добавя в регламента международния конкурс за изпълнители.  

Съвременниците на „златните години“ на „Златният Орфей“ разказват за големите имена от световните сцени, които са слушали на живо. Тогава улиците в цялата страна опустявали, защото концертите се излъчвали и но националната телевизия. Песните, получили награди в конкурса за творчество, се сдобиват с огромна популярност.

Тогава, през 1965 г., първата награда в първия конкурс печели „Калиакра”, в изпълнение на Мими Николова. Музиката е на младия тогава Ангел Заберски – баща. Отличени са и творбите на Петър Ступел, Атанас Бояджиев, Иван Стайков, Йосиф Цанков – личности, поставили основите на този жанр у нас.

Още от категорията

Паметник на Септемврийското въстание - Мъглиж

97 години от Септемврийското въстание

На 23 септември се навършват 97 години от Септемврийското въстание - продължило осем дни и потушено с особена жестокост през 1923 година. „ Това въстание е един връх на кръвопролитната гражданска война в България , в която загиват хиляди..

публикувано на 23.09.20 в 04:20

За вечния огън в центъра на София…

„ България ще я има, докато гори вечният огън на Незнайния войн “ –така българите обясняват на своите деца и внуци символът на монумента в центъра на София. Непосредствено до храма „Света София“ е изграден саркофаг е изграден саркофаг, в..

публикувано на 22.09.20 в 04:50

Туршиено време е

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри..

публикувано на 19.09.20 в 05:05