Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним…

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Снимка: БГНЕС

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени.


А щом зеленината избуи с настъпването на пролетта, планинските възвишения се превръщат в място за туристически разходки, по време на които можеш да се изкачиш на връх Вихрен, да се полюбуваш на 1300-годишната Байкушева мура, да набереш благоуханен чай.



Но Банско е и място с богата история, за която свидетелстват старинната архитектура и съхранените традиции, а също - народните будители Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, чийто живот започва в планинското градче. И макар Банско да дава своя дан във въздигането на българската нация през Възраждането, следите му се губят още в древността.

В околностите на града са разположени над сто обекта от археологическата карта на страната ни. Един от тях е крепостта “Ситан кале”, чийто първи обитатели стават траките, а през Средновековието служи за отбрана на местните хора срещу османските нашественици. 



Днес, въпреки Covid-19, разположеният в Пирин планина курорт, отново е отворен за туристи. Летният му календар е разширен с нови фестивали и културни прояви, а хотелиерите и ресторантьорите вече поставиха знак за безопасност върху своите обекти, потвърден от Регионалната здравна инспекция.

Още интересни факти от историята и културния облик на Банско можете да прочетете в материала на Венета Павлова “Банско – магията на миналото”.

Снимки: БГНЕС, visit-bansko.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50