Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преображение – празник, който укрепва вярата и дава кураж в трудностите

Снимка: БГНЕС

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне – една от най-светлите дати в календара. Според евангелските текстове, на този ден Христос разкрива пред трима от своите ученици божествения си произход.

„На планината преобразил се,

учениците Ти видяха Твоята слава, Христе Боже,

доколкото можаха,

та когато Те видят на кръста,

да разберат Твоето волно страдание

и да проповядват на света,

че Ти наистина си сияние на Отца.“

Какво събитие припомнят празничните песнопения, изпълнявани в българските храмове на Преображение Господне.



Както е известно от църковните писания, Христос се опитвал да подготви последователите си за своите страдания. Казвал, че предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. Сърцата на учениците му се изпълвали със скръб от тия думи. За да укрепи вярата им и да им даде кураж, Христос взел със себе си Петър, Яков и Йоан, изкачил се с тях на Таворската планина близо до Галилея. Както имал обичай, отдалечил се и започнал да се моли, а учениците заспали. Когато се пробудили, видели Исус преобразен – лицето му светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. С него, сияещи в слава, били Мойсей и Илия. Появил се облак, който прибрал старозаветните пророци, а от него се чул глас: „Този е моят син възлюбен, в когото е моето благоволение! Слушайте Него!“ На връщане от планината Христос забранил на учениците си да говорят за случилото се до неговото възкресение.



Преображение Господне се пада в средата на Богородичните пости. На този ден вярващите се причастяват, а на празничната трапеза се позволява риба. Църковна и народна традиция е на Преображение да се носи в църквата грозде, където свещеникът го благославя с молитви и прекадява. След това се раздава за здраве. Според народните вярвания, от този ден нататък  лятото се „пречупва“ и тръгва към есента. Всичко се преобразява - водите в изворите и реките изстиват, дните и нощите са все по-хладни. С Преображение Господне са свързани още редица вярвания и обичаи, за които можете да прочетете тук.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15