Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при взрива в Бейрут

| обновено на 05.08.20 в 13:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма пострадали български граждани при взрива в ливанската столица Бейрут, съобщи българското външно министерство. В Ливан живеят и много българи от смесени бракове, за които Радио България е разказвало. Взривът в района на пристанището е бил недалеч от българското посолство в Бейрут, но няма пострадали служители. По четири етажа от сградата има минимални щети от счупени прозорци. Българският посланик в Ливан Боян Велев каза пред Нова телевизия, че е чул два последователни взрива. Ройтерс предаде, че при трагедията са загинали над 100 души, а ранените са около 4000. Президентът Мишел Аун каза, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, който е съхраняван в опасен стар склад след 2015 г. и е подпален при ремонтно-заваръчни работи. Здравните власти призовават хората да останат по домовете си, заради опасност от обгазяване.

Снимката е предоставена от наши сънародници в Бейрут

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования и солидарност към народа на Ливан и близките на загиналите при експлозията на пристанище Бейрут. Захариева изпрати съболезнователна телеграма до министъра на външните работи и емигрантите на Ливанската република Шарбел Уехбе. Желаем бързо възстановяване на ранените, посочва Захариева в съболезнователната телеграма до своя ливански колега, съобщиха от българското външно министерство.

Премиерът Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливанската република Хасан Диаб, по повод трагичната мащабна експлозия в столицата Бейрут, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54