Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Гега и приказният „Манастир с дяволите“ в Огражден планина

Снимка: Венета Николова

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали с каменни, неподвластни на времето църкви и да се наслади на красиви природни картини.

Село Гега и Чуриловският манастир

Едно такова място е с. Гега. Разположено е на по-малко от 10 км от границата със Северна Македония. Гега има с какво да се гордее. В околностите, кацнал самотен на малко възвишение, се белее манастир за чудо и приказ. Става дума за Чуриловския манастир „Св. Георги“ , известен още като  „Манастира с дяволите“. Защо Чуриловски ? Защото се намира в средата на пътя между селата Гега и Чурилово. А защо с дяволите ли? Защото в открития притвор на църквата му, като илюстрации от детска приказка, пред погледа ви се разгръщат ярки изображения на сцени от Страшния съд. Създадени в типичен за българското Възраждане стил, те са дело на неизвестен художник. Идеята била да оказват подчертано нравствено и поучително въздействие върху миряните.


Истории за дяволи и грешници

От стенописите можете да се запознаете с богатата палитра от случаи на грехопадение и нарушения на 10-те божии заповеди. Както и със „санкциите“ и мъченията, на които ще ви подложи дяволът, ако сте прегрешили. Така например, на мелничаря, който лъже, Лукавият му връзва воденичен камък на шията, за да му тежи и непрекъснато да му напомня за провинението. Грешници , които не са се покаяли, биват омотавани във вериги и отвеждани в бездънната паст на ламя-чудовище . Изобразен е пророк  Исая, който много злословил срещу властите. За назидание го нарязали с трион и т.н.

Каменната църква и килийното училище

Църквата на Чуриловския манастир представлява масивна каменна сграда. Тя е трикорабна и се отличава с изящните си дърворезби и колоните, изписани в ярки цветове. На втория етаж е женското отделение. Монтиран е специален парапет, през който девойките не можели да надничат, за да наблюдават мъжката част долу. Идеята е ясна – да няма поводи за изкушения в божия храм. Тук ще откриете следното избледняло изображение - млада жена се оглежда в огледало. И познайте кой ѝ държи огледалото - Дяволът, разбира се!  В миналото стенописът бил придружен с назидателен надпис, който гласял „ Мома, която много се гизди и кичи – дяволът ѝ държи огледалото.“

Какво знаем за миналото на манастира

Няма много сведения за историята на манастира. Предполага се, че строителството му е започнало през 1848 г., на мястото на много стар православен храм. В него е разкрито и килийно училище, в което се обучавали децата от близките села. И една любопитна подробност - първият преподавател в училището бил Стоян Гълъбов, изпратен на разноски на селото чак в Цариград, с идеята да получи качествено образование и да предаде знанията си на учениците в Гега. В наши дни школото е ремонтирано, заедно с църквата и красивата камбанария, която се извисява в непосредствена близост. От нея се открива приказна гледка към Огражден и върховете на планината Беласица.

Снимки: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света. Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan..

публикувано на 13.07.24 в 09:10