Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Гега и приказният „Манастир с дяволите“ в Огражден планина

Снимка: Венета Николова

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали с каменни, неподвластни на времето църкви и да се наслади на красиви природни картини.

Село Гега и Чуриловският манастир

Едно такова място е с. Гега. Разположено е на по-малко от 10 км от границата със Северна Македония. Гега има с какво да се гордее. В околностите, кацнал самотен на малко възвишение, се белее манастир за чудо и приказ. Става дума за Чуриловския манастир „Св. Георги“ , известен още като  „Манастира с дяволите“. Защо Чуриловски ? Защото се намира в средата на пътя между селата Гега и Чурилово. А защо с дяволите ли? Защото в открития притвор на църквата му, като илюстрации от детска приказка, пред погледа ви се разгръщат ярки изображения на сцени от Страшния съд. Създадени в типичен за българското Възраждане стил, те са дело на неизвестен художник. Идеята била да оказват подчертано нравствено и поучително въздействие върху миряните.


Истории за дяволи и грешници

От стенописите можете да се запознаете с богатата палитра от случаи на грехопадение и нарушения на 10-те божии заповеди. Както и със „санкциите“ и мъченията, на които ще ви подложи дяволът, ако сте прегрешили. Така например, на мелничаря, който лъже, Лукавият му връзва воденичен камък на шията, за да му тежи и непрекъснато да му напомня за провинението. Грешници , които не са се покаяли, биват омотавани във вериги и отвеждани в бездънната паст на ламя-чудовище . Изобразен е пророк  Исая, който много злословил срещу властите. За назидание го нарязали с трион и т.н.

Каменната църква и килийното училище

Църквата на Чуриловския манастир представлява масивна каменна сграда. Тя е трикорабна и се отличава с изящните си дърворезби и колоните, изписани в ярки цветове. На втория етаж е женското отделение. Монтиран е специален парапет, през който девойките не можели да надничат, за да наблюдават мъжката част долу. Идеята е ясна – да няма поводи за изкушения в божия храм. Тук ще откриете следното избледняло изображение - млада жена се оглежда в огледало. И познайте кой ѝ държи огледалото - Дяволът, разбира се!  В миналото стенописът бил придружен с назидателен надпис, който гласял „ Мома, която много се гизди и кичи – дяволът ѝ държи огледалото.“

Какво знаем за миналото на манастира

Няма много сведения за историята на манастира. Предполага се, че строителството му е започнало през 1848 г., на мястото на много стар православен храм. В него е разкрито и килийно училище, в което се обучавали децата от близките села. И една любопитна подробност - първият преподавател в училището бил Стоян Гълъбов, изпратен на разноски на селото чак в Цариград, с идеята да получи качествено образование и да предаде знанията си на учениците в Гега. В наши дни школото е ремонтирано, заедно с църквата и красивата камбанария, която се извисява в непосредствена близост. От нея се открива приказна гледка към Огражден и върховете на планината Беласица.

Снимки: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38