Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ще протестират пред канцлерството на Ангела Меркел

Сградата на канцлерството в Берлин
Снимка: Pixabay

Българи, живеещи в Берлин, ще протестират следобед пред канцлерството, за да привлекат вниманието на Ангела Меркел и сътрудниците й за събитията в страната ни. “Бихме искали германският канцлер да заяви позиция за това, че вече единайсет години тя и партията й подкрепят правителство, което влошава ситуацията у нас”, коментира за БНР Даниел Янев, един от организаторите на протеста. Българите ще настояват за официална позиция на канцлерството за липсата на съдебна реформа и съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби с еврофондовете, за ограничаването на медийната свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията.

На 28-я ден на протестите организаторите от т. нар. Отровно трио носеха ковчег, с който символично беше погребана „диктатурата“

Междувременно антиправителствените протести в цялата страна ще продължат и днес. Остават блокирани трите ключови столични кръстовища с разположени палаткови лагери върху тях – при “Орлов мост”, СУ “Св. Кл. Охридски” и президентството. Пред един от тях протестиращите заявиха, че ще отстояват искането си за оставките на правителството и на главния прокурор. “Иван Гешев държи цялата власт, той помилва всички престъпници, той си затваря очите за корупционните сделки и големите кражби”, коментира протестиращ. Той допълни: “Сигурно пречим на останалите хора, но държавата още повече пречи на народа си.”

Съставила: Диана Цанкова

Снимка: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01