Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Снимка: БНР -архив

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на турлаците, както се наричат местните хора, а според учените турлашкият диалект е част от западнобългарските говори.

От Мария Тодорова, заместник кмет на община Чупрене научихме, че на 8 август (от 11:30 ч.) празник ще има, но в значително по-малък мащаб в сравнение с минали години. Ще се проведе и вкусният „Фестивал на турлашката кухня“.

Поради наложените мерки за безопасност в условията на пандемия, разгласа за събитието не е правена, но всеки, който е готов да спазва необходимите санитарни изисквания, е добре дошъл да опита най-големите турлашки специалитети, приготвени от самодейци при читалище „Христо Ботев“-Чупрене. Средствата, събрани от него ще бъдат предоставени за изработване на народни носии за детската фолклорна група към читалището.На поляната пред хижа „Горски рай“ ще има и фолклорна програма.Разстоянието от с. Чупрене до столицата София е 160 км. В планинските масиви наоколо най-висока точка е връх Миджур – 2 168 м, а най-ниската е край махала Фалковец – 320 м. „В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки“ – споделят организаторите от община Чупрене и хижа „Горски рай“.

*на местния диалект шобърка е изворче, чешма, а Бекинци са фамилия от Чупрене

Снимки: БНР -архив, severozapazenabg

Още от категорията

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят..

публикувано на 19.09.20 в 15:25

Предания и поверия на Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква отбелязва един от големите празници в своя календар – Кръстовден. Това е единият от четирите дни в годината, когато миряните могат да се поклонят пред Христовия кръст. Останалите са в третата неделя от..

публикувано на 14.09.20 в 00:35

Народни танци от цялата страна ще повишат градуса в Поморие

За единадесета поредна година днес в Поморие ще се проведе  Фестивалът на клубовете за народни танци “Хоро край поморийския бряг” . Пъстри хора в морския град ще извият 470 участници от  19 клуба от цялата страна . За това съобщава БНР Бургас...

публикувано на 12.09.20 в 10:19