Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на турлаците, както се наричат местните хора, а според учените турлашкият диалект е част от западнобългарските говори.
От Мария Тодорова, заместник кмет на община Чупрене научихме, че на 8 август (от 11:30 ч.) празник ще има, но в значително по-малък мащаб в сравнение с минали години. Ще се проведе и вкусният „Фестивал на турлашката кухня“.
Поради наложените мерки за безопасност в условията на пандемия, разгласа за събитието не е правена, но всеки, който е готов да спазва необходимите санитарни изисквания, е добре дошъл да опита най-големите турлашки специалитети, приготвени от самодейци при читалище „Христо Ботев“-Чупрене. Средствата, събрани от него ще бъдат предоставени за изработване на народни носии за детската фолклорна група към читалището.
На поляната пред хижа „Горски рай“ ще има и фолклорна програма.
Разстоянието от с. Чупрене до столицата София е 160 км. В планинските масиви наоколо най-висока точка е връх Миджур – 2 168 м, а най-ниската е край махала Фалковец – 320 м.
„В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки“ – споделят организаторите от община Чупрене и хижа „Горски рай“.
*на местния диалект шобърка е изворче, чешма, а Бекинци са фамилия от Чупрене
Снимки: БНР -архив, severozapazenabg
Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..
На 3 август 2024 г. на площада в село Пелевун, община Ивайловград, се провежда първият по рода си Празник на траханата в България. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, е по идея на..
Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..