Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Снимка: БНР -архив

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на турлаците, както се наричат местните хора, а според учените турлашкият диалект е част от западнобългарските говори.

От Мария Тодорова, заместник кмет на община Чупрене научихме, че на 8 август (от 11:30 ч.) празник ще има, но в значително по-малък мащаб в сравнение с минали години. Ще се проведе и вкусният „Фестивал на турлашката кухня“.

Поради наложените мерки за безопасност в условията на пандемия, разгласа за събитието не е правена, но всеки, който е готов да спазва необходимите санитарни изисквания, е добре дошъл да опита най-големите турлашки специалитети, приготвени от самодейци при читалище „Христо Ботев“-Чупрене. Средствата, събрани от него ще бъдат предоставени за изработване на народни носии за детската фолклорна група към читалището.



На поляната пред хижа „Горски рай“ ще има и фолклорна програма.



Разстоянието от с. Чупрене до столицата София е 160 км. В планинските масиви наоколо най-висока точка е връх Миджур – 2 168 м, а най-ниската е край махала Фалковец – 320 м. 



„В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки“ – споделят организаторите от община Чупрене и хижа „Горски рай“.

*на местния диалект шобърка е изворче, чешма, а Бекинци са фамилия от Чупрене

Снимки: БНР -архив, severozapazenabg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30

Пазарът като културен феномен вчера, днес и утре

Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..

публикувано на 07.10.24 в 10:30

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35