Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Снимка: БНР -архив

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на турлаците, както се наричат местните хора, а според учените турлашкият диалект е част от западнобългарските говори.

От Мария Тодорова, заместник кмет на община Чупрене научихме, че на 8 август (от 11:30 ч.) празник ще има, но в значително по-малък мащаб в сравнение с минали години. Ще се проведе и вкусният „Фестивал на турлашката кухня“.

Поради наложените мерки за безопасност в условията на пандемия, разгласа за събитието не е правена, но всеки, който е готов да спазва необходимите санитарни изисквания, е добре дошъл да опита най-големите турлашки специалитети, приготвени от самодейци при читалище „Христо Ботев“-Чупрене. Средствата, събрани от него ще бъдат предоставени за изработване на народни носии за детската фолклорна група към читалището.



На поляната пред хижа „Горски рай“ ще има и фолклорна програма.



Разстоянието от с. Чупрене до столицата София е 160 км. В планинските масиви наоколо най-висока точка е връх Миджур – 2 168 м, а най-ниската е край махала Фалковец – 320 м. 



„В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки“ – споделят организаторите от община Чупрене и хижа „Горски рай“.

*на местния диалект шобърка е изворче, чешма, а Бекинци са фамилия от Чупрене

Снимки: БНР -архив, severozapazenabg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10