Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наблюдатели прогнозират ескалация на протестите

Не виждат обаче условия за предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

Наблюдатели на обществените и на политическите процеси у нас прогнозират ескалация на антиправителствените протести след среднощната полицейска акция, с която бяха разчистени палатковите лагери в цялата страна.

“Случилото се прилича на терористична акция - посред нощ нахлуване с взлом“, коментира за БНР-Хоризонт д-р Теодор Славев от Института за правни инициативи. Според него подобно поведение по-скоро би раздразнило обществото, тъй като прилича на окопаване на властта на всяка цена. Теодор Славев нарече стила на правоохранителните служби "грозен и отблъскващ" и поясни, че акцията не е възможна без прокурорско разпореждане и съгласуване на най-високо политическо ниво. По думите му, предстои ескалация на напрежението.

Философът Деян Кюранов нарече удара по палатките “огромна политическа грешка". „У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Но много силно се обърка с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев, а на техните кукловоди", заяви той пред БНР-Хоризонт. Деян Кюранов прогнозира, че симпатизантите на протеста, които засега не излизат на площадите, ще го направят и мнозинството под прозорците на властта ще стане още по-голямо.

Орхан Тахир – юрист, политолог и ромски активист, живеещ в Белгия, каза за БНР-Хоризонт, че премиерът е станал заложник на коалиционните си партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. “Това е резултат от тристранния натиск, оказан върху Бойко Борисов - вътрешният натиск от протестите, външният от страна на чужди посланици и политици и натискът на коалиционните партньори. “През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор, за да получат повече власт в рамките на коалицията. И го постигнаха“, добави той. Орхан Тахир каза още, че у нас вече има нова ситуация, в която няма място за предсрочни избори. Според него правителството ще изкара мандата си, но със засилена тежест на “Обединените патриоти”.

Съставил: Диана Цанкова

Още от категорията

Бюст-паметник на Гоце Делчев, парк „Борисова градина“

За историческите спорове и евроинтеграцията на Северна Македония

Напредъкът на Скопие по пътя към Европейския съюз да бъде обвързан с прилагането на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество със Северна Македония, подписан през 2017 г. Меморандум с това и други условия за българската подкрепа..

публикувано на 21.09.20 в 10:06

По съседски ...

В Скопие са разтревожени от българския Меморандум до ЕС В Северна Македония опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ провежда серии от протестни демонстрации срещу правителството на Зоран Заев. Една от засегнатите теми от тях е спорът за..

публикувано на 18.09.20 в 12:50

Президентът налага вето върху промените в Изборния кодекс

Манипулация на изборите и доразпределяне на порциите във властта стоят зад промените в Изборния кодекс, смята президентът Румен Радев, който присъства на литургията по случай Деня на София. Това е причината той да наложи вето над приетите в Народното..

публикувано на 17.09.20 в 12:46