Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствените протести навлизат във втория си месец

Орлов мост, 7 август
Снимка: БТА

Протестът в София и палатковите лагери

За 31-а поредна вечер протестиращите се събраха под прозорците на властта в българската столица, за да настоят отново за оставките на правителството и на главния прокурор. Към исканията им се прибавят и тези за въвеждането на дистанцинно и машинно гласуване, както и за свикването на Велико народно събрание за промени в Конституцията. Повече за хода на софийския протест, разберете ТУК

Протестиращите отново издигнаха палатковите си лагери, след като в среднощна акция на 7 август полицията разруши барикадите и арестува 12 души. Затворени днес останаха трите възлови столични кръстовища – на площад “Орлов мост”, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. „Триъгълник на властта". 

Полицията ще премахне барикадите на кръстовищата при Орлов мост, Ректората на Софийския университет и Министерския съвет, заяви на брифинг директорът на столичната дирекция старши комисар Георги Хаджиев.

Орлов мост, 8 август

Денят предложи още форми на протест

Демонстрацията„ „Dogan Saray Beach Festival“ се проведе на плажа в парка „Росенец" край бургаското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Протестиращите издигнаха грамада с камъни от плажа, на която издигнаха българския трибагреник. Събитието беше организирано в социалните мрежи под наслов „Искаме Доган да уволни Борисов“.


„Идеята е да разчистим плажната ивица от натрупаните камъни, за да се освободи място за повече плажуващи”, каза инициаторът на акцията Асен Бонджев. Изненадващо самият Ахмед Доган излезе от имението си, за да изслуша исканията за спазване на законите и за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Той каза, че ще предложи на регионалното министерство на плажа да се създаде спасителен пост, тъй като интересът към него е голям.


Активисти на граждански формации и неформални обединения организираха протестно плажуване на плажа до защитената местност "Алепу", на Южното Черноморие, пред няколкоетажната сграда в строеж, обявена за подпорна стена. Грамада от камъни, събрани от цялото Черноморие с надпис "Оставка", беше изградена на пясъчната ивица. 

Съставили: Диана Цанкова, Красимир Мартинов
Снимка: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25