Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на 2020 г. пожарите в България са опустошили 16 600 дка

| обновено на 10.08.20 в 18:08
Пожарът в Хасковско
Снимка: БГНЕС

Пожарите, регистрирани до 7 август 2020 г. в горските територии на България, са 300, информира БТА. По данни на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) в опожарената площ от 16 600 дка е пострадала широколистна и иглолистна дървесна растителност, както и треви, незалесени площи. Заедно с пожарникарите, в борбата с огнената стихия денонощно на първа линия са и стотици горски служители от ИАГ и на държавните горски предприятия.

9 август: продължават да бушуват два големи пожара в Хасковско и Свиленградско

В най-големия пожар до момента, в близост до ГКПП-Лесово са засегнати над 12 300 дка горски територии (5800 декара в Държавно горско стопанство Елхово, над 6000 декара в Държавно горско стопанство-Тополовград и 500 декара в Държавно горско стопанство-Свиленград, където гасенето все още продължава). Ежедневно в потушаването на този пожар се включват над 80 горски служители с повече от 15 автомобила.

Пожарът в Лесово на 8 август

По същото време на други места в страната също възникнаха големи пожари (в ДГС-Шумен, ДГС-Провадия, Държавно ловно стопанство „Дунав-Русе“, ДГС-Котел, ДГС-Чирпан и други), които бяха овладени и загасени от екипите на държавните горски стопанства и на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Поради високите температури и засушаването и през следващите седмици ще има висок риск от възникване и мълниеносно разпространение на пожари. Затова ИАГ призовава туристите в планината да бъдат бдителни и да спазват противопожарните правила, а при забелязване на пожар да сигнализират за него на телефон 112.

През последните часове в Хасковска област избухнаха нови пожари. Горят сухи треви и широколистна гора, в труднодостъпна местностмежду селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, предаде кореспондент на БНР.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01