Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След първоначалното презапасяване заради Covid-19 българите пазаруват по-рядко

Снимка: БГНЕС-архив

През последните месеци се наблюдава спад в оборотите на търговските вериги в България, информира „Дневник“. Според резултатите от анкета на тема „Как карантината повлия на модерната търговия?“, по-засегнати от кризата са нехранителните вериги. В проучването са взели участие осем от членовете на Сдружението за модерна търговия.

Анкетираните отчитат, че по време на извънредното положение оборотът им е спаднал средно с над 11%. При някои от хранителните вериги спадът е минимален, при други е 5-10%. С презапасяването със стоки, в началото на кризата са били отчетени ръстове на оборотите, които са били последвани от по-съществени спадове в периода април-май.

Средният спад при нехранителните стоки е с повече от 30%. Най-големите спадове са били отчетени в определени вериги, заради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски стоки, облекла и обувки. Въпреки спада на оборотите, само две от компаниите са се възползвали от мярката 60/40.


Още от категорията

България е страна с много високо развито електронно управление

България е на 44-то място сред 193 страни в Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI), сочи доклад на ООН. За първи път страната влиза в категорията „много висока степен на развитие на електронното управление“  сред страни като Чехия,..

публикувано на 21.09.20 в 15:30

Теменужка Петкова: Спазваме парламентарното решение за АЕЦ “Белене”

“Процедурата за търсене на стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене" е на етап връчен информационен меморандум на пет големи фирми”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. От най-големите играчи интерес..

публикувано на 18.09.20 в 13:30

Лихвите по новите облигации показват доверие в България

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, защото други държави избързаха и задлъжняха при по-неизгодни условия . 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните облигации лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това..

публикувано на 17.09.20 в 17:11