Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първоначалното презапасяване заради Covid-19 българите пазаруват по-рядко

Снимка: БГНЕС-архив

През последните месеци се наблюдава спад в оборотите на търговските вериги в България, информира „Дневник“. Според резултатите от анкета на тема „Как карантината повлия на модерната търговия?“, по-засегнати от кризата са нехранителните вериги. В проучването са взели участие осем от членовете на Сдружението за модерна търговия.

Анкетираните отчитат, че по време на извънредното положение оборотът им е спаднал средно с над 11%. При някои от хранителните вериги спадът е минимален, при други е 5-10%. С презапасяването със стоки, в началото на кризата са били отчетени ръстове на оборотите, които са били последвани от по-съществени спадове в периода април-май.

Средният спад при нехранителните стоки е с повече от 30%. Най-големите спадове са били отчетени в определени вериги, заради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски стоки, облекла и обувки. Въпреки спада на оборотите, само две от компаниите са се възползвали от мярката 60/40.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38