Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване в условията на Covid-19

Кои държави промениха пропускателния режим за пътуващите към тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата редица държави промениха режима за влизане на своя територия на граждани, идващи от България и от други места, заради развитието на епидемиологичната ситуация от Covid -19. Вижте... 

Сърбия въведе PCR тест за идващите от България. Мярката влезе в сила на 15 август се отнася и до гражданите на Северна Македония, Хърватия и Румъния. Мярката обаче не засяга сръбските граждани, които влизат в Сърбия от тези държави. Освен това сръбските власти отменят ограниченията за гражданите, идващи от Черна гора.

В последната седмица броят на заразените с Covid - 19  в Сърбия е около 250 всеки ден. Според здравните власти,обаче ситуацията е стабилна и бавно се подобрява. 

Босилеград е все по-изолиран заради задължителния PCR, предава кореспондентът на БНР Кирил Фалин. 

Италия удължава до 7 септември действието на заповедта, с която бе въведена 14-дневната карантина за граждани, които пристигат в страната и които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България и Румъния.

Влизащите от България пътници в Италия трябва да попълнят декларация при пристигането си, предоставена на борда на самолета или на границата. Декларацията съдържа информация за адреса, на който те ще пребивават и на който ще изпълняват доброволната карантина.

Властите в страната определят условията и мястото, на което да се осъществи карантината в случаите когато човек няма възможност да ползва собствен транспорт за придвижването си дотам.

На карантина при пристигането си на територията на Италия не подлежат екипажите и пътуващият персонал на превозни средства – товарни камиони, самолети, влакове и кораби.

Кипър въведе допълнително изискване към пристигащите от България. От 12 август българските граждани, попадащи под изискването за 14-дневна карантина, следва да се подложат за своя сметка на PCR тест за COVID-19 не по-късно от48 часа преди изтичане срока на карантината.При отрицателен резултат от теста карантината им се прекратява.

В същото време остава в сила изискването за представяне на отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа до полета, попълването на онлайн формуляр Cyprus flight pass, както и задължението за спазване на 14-дневна карантина.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Кипър могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Nicosia@mfa.bg.

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България граждани. Решението влиза в сила от 16 август и ще позволи на израелските граждани да пътуват до нашата страна, без да бъдат поставяни под карантина при завръщането си. Освен за пътуващите от България, ограничителната мярката ще отпадне и за влизащите в Израел граждани от Хърватия и Гърция. Към момента гражданите, пристигащи от Израел в България, не се подлагат на задължителна карантина у нас.

Гърция разшири списъка на страни, от които изисква отрицателен  PCR тест. От 17 август гражданите, пристигащи от Швеция, Белгия, Испания, Нидерландия и Чехия, също ще се нуждаят от отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, за да влязат в страната. Изискването няма да важи за водачите на тежкотоварни превозни средства, които преминават българско-гръцката граница през ГКПП „Кулата – Промахон“.

Властите в страната заявиха, че изискването важи и за гражданите, влизащи в Гърция през нейните сухопътни граници, включително и за гърци, които се връщат у дома. Затягането на контрола в южната ни съседка идва след скок на новите случаи на заразени с коронавирус. Изисканият тест не може да бъде по-стар от 72 часа преди влизането в страната.

От 11 август лицата, пристигащи от Обединените арабски емирства, могат да влизат в България без да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест.

Напомняме, че PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Тези граждани не подлежат и на 14-дневна карантина.

Съставил: Венета Николова 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17