Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Овчаров откри мавзолей ротонда на Перперикон

Снимка: gov.bg

Мавзолей ротонда на епископите, датиращ от VI век. Това е последното откритие на екипа на проф. Николай Овчаров в скалния град Перперикон.

“Надявахме се да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чийто център през VI век е бил именно на Перперикон", разказва археологът. Според предположенията му тя е трябвало да отстои на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип преди пет години. Николай Овчаров припомня, че дългият почти 40 м храм е украсен с монументални колонади и каменна пластика.

Археологическият екип е попаднал на сграда, имаща “само няколко аналогии в късната Римска империя". Планът на монументалната постройка представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Подобни ротонди са били проектирани още в античността, но може би най-известната е Пантеонът в Рим. С приемането на християнството с такава форма се строят предимно мавзолеи на известни личности. Предполага се, че ротондата на Перперикон е изпълнявала тези функции.

Разкопките на Перперикон ще продължат още месец и след приключването им се очакват нови и интересни резултати, допълва проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43