Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Овчаров откри мавзолей ротонда на Перперикон

Снимка: gov.bg

Мавзолей ротонда на епископите, датиращ от VI век. Това е последното откритие на екипа на проф. Николай Овчаров в скалния град Перперикон.

“Надявахме се да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чийто център през VI век е бил именно на Перперикон", разказва археологът. Според предположенията му тя е трябвало да отстои на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип преди пет години. Николай Овчаров припомня, че дългият почти 40 м храм е украсен с монументални колонади и каменна пластика.

Археологическият екип е попаднал на сграда, имаща “само няколко аналогии в късната Римска империя". Планът на монументалната постройка представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Подобни ротонди са били проектирани още в античността, но може би най-известната е Пантеонът в Рим. С приемането на християнството с такава форма се строят предимно мавзолеи на известни личности. Предполага се, че ротондата на Перперикон е изпълнявала тези функции.

Разкопките на Перперикон ще продължат още месец и след приключването им се очакват нови и интересни резултати, допълва проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35

Археолози проучват производствения комплекс на "Солницата" край Провадия, работил преди хилядолетия

Производственият комплекс в праисторическото селище "Солницата" край Провадия ще бъде обект на проучвателна работа по време на настоящия, 20-и поред, археологически сезон на обекта. Той се намира на около 100 метра от древното селище и е на..

публикувано на 10.08.24 в 11:15

Хермес от Хераклея Синтика вече може да бъде видян в музея на град Петрич

Статуята, намерена при разкопки в античния град Хераклея Синтика при Кожух планина, вече може да се види от посетителите на Историческия музей в Петрич. Това съобщи специализирания сайт "Археология Булгарика". Откритата статуя в Хераклея..

публикувано на 07.08.24 в 19:35