Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска помощ за Ливан

На 19 август отбелязваме Международния ден на хуманитарните дейности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дарение на обща стойност от над 31 500 лева е изпратила страната ни на Ливан във връзка с хуманитарната криза в страната след мощния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., информира пресцентърът на Министерството на външните работи.

Помощта, включваща защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски, ръкавици и дезинфектанти за ръце, е предоставена от Българския червен кръст, със съдействието на здравното министерство, пожарната и други институции.

Дарението се прави в навечерието на Международния ден на хуманитарните дейности (19 август), обявен от ООН през 2008 г. във връзка с годишнина от смъртта (2003 г.) на върховния комисар на ООН за човешките права Сержу Виейра ди Мелу при атентат в Багдад. 

Помощта е изпратена за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите предпочитат да пътуват из България

По ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм, България е сред първите страни в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат през май, а по текуща информация тази тенденция се потвърждава. Увеличеният интерес на българите към туризъм в страната..

публикувано на 26.07.24 в 10:32

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02