Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамена и униформи от Руско-турската война привличат малчуганите в РИМ Кюстендил

Снимка: РИМ Кюстендил

Деца изработват въстанически знамена в детската музейна работилница в Кюстендил. Темата през август е посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), както и на Освобождението на Кюстендил от османско владичество на 29 януари 1878 г.

Поводът е Шипченската битка от 9-14 (21-26 август 1877 г.). Отбраната на прохода Шипка е един от важните моменти от хода на войната, които водят до заветното освобождение на България, казаха от музея.

Заниманията запознават децата с тънкостите при изработването на въстанически знамена, както и с техните отличителни знаци – разярения лъв и думите „Свобода или смъртъ“. Малчуганите могат да видят отблизо и пагони от руски и български опълченски униформи, показващи чина на съответните воини. Участниците имат възможност и да облекат и дрехите на героите, за да се потопят по-лесно в историческата епоха.

Работилницата очаква малките откриватели в двора на музея до 21 август, от 14.00 до 18.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40