Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българското море вдъхновява европейски артисти за Евровизия 2021

Снимка: Black Sea Eurovision Songwriting Camp

България е единствената държава в Европа, която тази година събра музиканти от континента и създава творческа атмосфера, за да могат те в приятелска среда и посредством работа в екип да създадат песни за предстоящото догодина издание на „Евровизия” в Ротердам.

Южното ни Черноморие посрещна около 30 артисти от Швеция, Германия, Австрия, Монако, Великобритания и България, които участват в музикален лагер. Изпълнителният директор на песенния конкурс Систе Бакер също изрази своята подкрепа за събитието в социалните мрежи.

Васил Иванов – ръководител на комуникациониия екип на „Евровизия” за България, обясни как преминава лагерът:

„Всеки ден артистите работят с различни автори на музика, текст и продуценти за създаването на нови песни за конкурса, и не само. Доста от музикантите готвят албуми, включително и българският представител Виктория. Процесът е интензивен. Работи се от рано сутрин до късно вечер.”

Поради пандемията конкурсът бе отложен - за първи път в 64-годишната му история. Това е и причината да се въведе правилото всички участници да представят нови песни, записани след 1 септември тази година, поради изтичане на актуалността на композициите, с които са кандидатствали за тазгодишното издание. А прогнозите показваха възможности за голям успех за песента на Виктория „Tears Getting Sober”:

Виктория е домакин на музикалния лагер, който беше организиран около нея – казва един от основните организатори Геновева Христова от „Лигна Студио”. - Тя израсна като изпълнител от ноември досега, след като беше обявена за български представител и върнахме България в „Евровизия”, което е много важно за нашата страна. Защото това е един от малкото конкурси, в които България наистина е сред най-добрите и резултатите от последните пет години са доказателство за това. Длъжни сме да осигуряваме сцена и платформа за изява на нашите млади таланти, каквато е и Виктория. Тя е много активна на лагера, участва във всяка песен и колегите се вслушват в това, което казва. Тя е вече деен творец и налага своя почерк в музикалните произведения”.

Музикалният лагер ще продължи до 26 август и се очаква на него да се напише поне част от песента, която да представи България на конкурса:

Възможно е тук, в Бургас и Приморско, да се напишат и песните за конкурса на други държави, но към момента няма да издавам на кои. В една от сесиите на Виктория със Сизър Сампсън от Австрия, който завърши трети на „Евровизия” през 2018-а, той й даваше съвети как се влиза в тройката. Заедно с един от изявените музикални продуценти в Швеция, който е от български произход, отворихме прозорците, слушахме и записвахме морските вълни... Несъмнено творците се вдъхновяват от морската атмосфера. Голяма част от колегите, които не успяха да дойдат, вече ни завиждат и коментират в социалните мрежи, че съжаляват, че не са при нас”, шеговито отбелязва Геновева Христова.

Подобен музикален лагер е имало и през 2017-а в Стокхолм. Неговият лайтмотив е бил да промотира жените-автори на песни.

Каква кауза, освен музикалната, има българският екип?

„България и българското Черноморие, тъй като искаме да покажем два красиви града, каквито са Бургас и Приморско. Но и участието в „Евровизия” е кауза само по себе си,– казва Васил Иванов и допълва: – Искаме да демонстрираме, че България може да бъде креативно място, където да идват големи имена от музикалния бизнес и да прокараме път за подобни събития.”

Екипът на „Евровизия”- България също така не изключва организирането на още музикални лагери у нас до края на годината.

Провеждането на подобно събитие по време на пандемия някои определят като „лудост”, споделя Геновева Христова, но за нея „лудите движат прогреса в света”, а „музиката обединява хората и е спасение в тези трудни времена”:

„Организаторите се оказахме най-смелите и обичащите предизвикателствата хора, защото вярваме, че трябва да се действа смело и сме убедени, че винаги има кауза, която да обединява“, заяви Геновева Христова пред Радио България.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Black Sea Eurovision Songwriting Camp

Още от категорията

„Летящите номади“

Новият проект „Синтезис“ – записан сред тишината на природата

Новият аудио-визуален проект на „Летящите номади“, представени от Даниел и Кристина Ангелови, се нарича „Синтезис“ и е посветен на природата и деликатния ѝ баланс с човечеството. Мястото, което са избрали за заснемане на първия..

публикувано на 22.10.20 в 12:08

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално..

публикувано на 21.10.20 в 11:15

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската..

публикувано на 15.10.20 в 07:35