Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите пътувания на българите намаляват

Туристите се завръщат в музеите на Велико Търново

Снимка: БНР - архив

През второто тримесечие на годината 447.2 хиляди българи са пътували към туристически дестинации, съобщи БТА. Едва 6.8 % от тях са пътували в чужбина, докато 92.7% само в България, а 0.5 % са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г., общият брой на пътувалите над 15-годишна възраст намалява с 63.3 %. През второто тримесечие на 2020 г. най-много са пътували сънародниците ни на възраст 25 - 44 години, или 45.3 на сто от всички пътували хора. Като цяло във всички възрастови групи преобладават пътуванията, осъществени в страната. 

Като потвърждение на факта, че българинът залага на пътувания в рамките на България идва и информацията от старопрестолната ни столица. Туристите се завръщат на Царевец и в музеите на Велико Търново въпреки пандемията от Covid-19, съобщава БТА като се позовава на информация от пресцентъра на Регионалния исторически музей. 



Според данните за месец юли, посетителите на архитектурно-музейните резервати на открито и закрито в града са били 18801. Отчита се, че влиянието на пандемията, засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща и във Велико Търново, защото през месец юли на 2019-а година туристите са били близо 4 пъти повече спрямо настоящата година.

Като положителна тенденция от музея отчитат, че само през миналия месец на настоящата година посетители на музейните обекти в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина". Крепостите "Царевец" и "Трапезица", както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.




Снимки: БНР -архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15