Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Соня Йончева с дългоочаквано завръщане в родния Пловдив

Снимка: sonyayoncheva.com

Добрите новини, свързани с изяви на елитни български музиканти у нас, продължават да пристигат, независимо от пандемията и политическите протести. Да си припомним само две от тях: вълнуващия концерт на Красимира Стоянова, с който през юни бе открит Международният фестивал „Дни на Балабановата къща“ и огромния успех на Александрина Пендачанска в „Макбет“ и постановката на Варненската опера. Сега почитателите на класическата музика у нас с нетърпение очакват поредното голямо събитие, в което отново блести името на българска оперна прима.

На 25 август, на сцената на Античния театър в Пловдив, е концертът на Соня Йончева. Той е част от програмата на фестивала Opera Open, а световноизвестната певица многократно сподели вълнението си, че ще пее в родния си град. „Нямам търпение да се разходя по главната на Пловдив и да пея на Античния театър – спомени от детството!“‒ написа тя в социалните мрежи.

Нека припомним, че Соня Йончева изпълнява главните роли в постановки на Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Йонас Кауфман… Тя е единственият артист в историята на Метрополитън, който в един сезон участва в три спектакъла, като всеки един от тях е предаван на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

Преди малко повече от месец, българското сопрано буквално покори публиката на концерта пред Айфеловата кула, посветен на Националния празник на Франция и излъчван по цял свят.


Последваха ангажименти в Италия, сред които Puccini Gala – концерт от арии из опери на Пучини на площад „Сан Мартино“ в Лука ‒ родния град на големия композитор. Преди дни Соня Йончева изнесе концерт, озаглавен „Ренесанс“ на Залцбургския фестивал. Заедно с Cappella Mediterranea под диригентството на Леонардо Гарсия Аларкон тя изпълни творби от Кавали, Монтеверди, Пърсел и други композитори от епохата. Публиката чу и прекрасно изпълнение на една красива българска народна песен – безмензурната „Заблеяло ми агънце“, оркестрирана от Кито Гато.


На сцената в Пловдив Соня Йончева ще представи и българския бас Божидар Божкилов. В края на юни тя обяви, че би искала на концерта, който е нарекла „Coming Back”, да даде шанс и на един млад изпълнител и прикани родните таланти да изпратят свои записи. Божидар (26 г.) е избран сред 50 певци „заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената“, според думите на оперната прима. Басът, който в момента работи в „Ла Скала“, ще изпълни арията на крал Филип II „Ella giammai m’amo” от операта „Дон Карлос“ на Верди. Програмата, която Соня Йончева е подготвила, включва музика от големите италиански оперни композитори Верди, Пучини, Маскани и др. В дуетите ще ѝ партнира тенорът Марин Йончев, както и оркестърът на Пловдивската държавна опера, диригент ‒ Найден Тодоров.

Още от категорията

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври. Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната..

публикувано на 25.10.20 в 06:15
Екатерина, Панчо, Александър и Константин Владигерови

„Петолиние на паметта“ … и на музикалната приемственост

Известните джаз музиканти Екатерина, Александър и Константин Владигерови , които от години са част от културния живот на Виена, имаха чудесно „българско лято“, с други думи – време за семейството, приятелите и почитателите си. Внуците на..

публикувано на 24.10.20 в 09:40
„Летящите номади“

Новият проект „Синтезис“ – записан сред тишината на природата

Новият аудио-визуален проект на „Летящите номади“, представени от Даниел и Кристина Ангелови, се нарича „Синтезис“ и е посветен на природата и деликатния ѝ баланс с човечеството. Мястото, което са избрали за заснемане на първия..

публикувано на 22.10.20 в 12:08