Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч чества Освобождението си с парад, изложба и възстановка

Снимка: lovech.bg

143-тата годишнина от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно самоуправление ще бъде отбелязана с празнична програма през почивните дни, подготвена от регионалния клон „Васил Левски“ при националното дружество „Традиция“.

Парадът „Весели и в боя“ – на името на един от бойните маршове, ще започне днес в 16,30 ч. на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. В дефилето ще участват реплики на бойни знамена, сред които са Самарското знаме, знамето „Свобода или смърт“, ушито от Райна Княгиня за Априлското въстание, знамената на Шипченския, Чепинския, Троянския и Добричкия пехотен полк, знамето на Македоно-одринското опълчение. Жителите и гостите на града ще видят и униформите на хайдути, четници, опълченци и войници от Балканската, Първата и Втората световна война.


По-късно в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложба по повод на 20-ата годишнина от създаването на регионалния клуб „Васил Левски“
при националното дружество „Традиция“. Експозицията ще представи стари оръжия и униформи, послужили в исторически възстановки. Ще бъдат показани също така ордени и дипломи на отличени офицери, предоставени от частни колекции.

Тържествените събития ще продължат в неделя, когато от 11 часа в парк „Стратеш“ ще се разиграе историческата възстановка „Ловеч – героизъм и саможертва“. Статисти ще пресъздадат първото и второто освобождение на града и други паметни моменти. 


„Във възстановката например ще видим как веднага след първото освобождение се създава местно самоуправление, чиято цел е да организира охраната и отбраната на Ловеч при евентуална османска атака. Голяма част от хората в него са от революционния комитет, създаден от Васил Левски“, разказва Владимир Веселинов, един от организаторите. Освен това ще бъде показана и ролята на ген. Скобелев при второто освобождение на града.

Съставила: Диана Цанкова 

Снимки: lovech.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00