Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч чества Освобождението си с парад, изложба и възстановка

Снимка: lovech.bg

143-тата годишнина от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно самоуправление ще бъде отбелязана с празнична програма през почивните дни, подготвена от регионалния клон „Васил Левски“ при националното дружество „Традиция“.

Парадът „Весели и в боя“ – на името на един от бойните маршове, ще започне днес в 16,30 ч. на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. В дефилето ще участват реплики на бойни знамена, сред които са Самарското знаме, знамето „Свобода или смърт“, ушито от Райна Княгиня за Априлското въстание, знамената на Шипченския, Чепинския, Троянския и Добричкия пехотен полк, знамето на Македоно-одринското опълчение. Жителите и гостите на града ще видят и униформите на хайдути, четници, опълченци и войници от Балканската, Първата и Втората световна война.


По-късно в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложба по повод на 20-ата годишнина от създаването на регионалния клуб „Васил Левски“
при националното дружество „Традиция“. Експозицията ще представи стари оръжия и униформи, послужили в исторически възстановки. Ще бъдат показани също така ордени и дипломи на отличени офицери, предоставени от частни колекции.

Тържествените събития ще продължат в неделя, когато от 11 часа в парк „Стратеш“ ще се разиграе историческата възстановка „Ловеч – героизъм и саможертва“. Статисти ще пресъздадат първото и второто освобождение на града и други паметни моменти. 


„Във възстановката например ще видим как веднага след първото освобождение се създава местно самоуправление, чиято цел е да организира охраната и отбраната на Ловеч при евентуална османска атака. Голяма част от хората в него са от революционния комитет, създаден от Васил Левски“, разказва Владимир Веселинов, един от организаторите. Освен това ще бъде показана и ролята на ген. Скобелев при второто освобождение на града.

Съставила: Диана Цанкова 

Снимки: lovech.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25