Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на Международния фолклорен фестивал в Бразилия

Снимка: cultura.am.gov.br

„Фолклорът ни събира, а земята пее и танцува за мира” – под това мото ще преминат двата почивни дни за участниците в бразилския Международнен фолклорен фестивал.


България е една от 18-те държави от цял свят, които ще се включат в проявата. В рамките на два дни - 22*и 23** август, изкуството си ще представят танцови състави от Румъния, Испания, Гърция, Чехия, Холандия, Гана, Аржентина, Чили, Южна Корея, Южна Африка, Мексико, Колумбия,  Венецуела, Непал, Узбекистан, ОАЕ. По регламент всяко от тях е в рамките на 3 минути. И не казвайте, че Бразилия е далеч – в условията на пандемия някои културни събития са по-достъпни от всякога. Международният форум ще се проведе изцяло в интернет, а излъчванията в двата дни започват в 23 часа българско време.

Кои български състави представят страната ни и защо организаторите правят изключение от регламента специално за България?


„Българското участие тази година е с по един участник на 22 и 23 август, както и един участник в придружителните и съпътстващи мероприятия – обяснява за Радио България Вълко Любенов – почетен член на Световната организация за народни култури /IOV/ към ЮНЕСКО. – В основната програма участват Ансамбълът за народни песни и танци към читалище „Христо Ботев“ - град Нови Искър, както и юношеският танцов състав „Българче“ от село Челопеч. Към съпътстващите мероприятия на фестивала бяха привлечени двама младежи – гайдари от Родопите. 

В свой клип Николай Игнатов и Петър Свиленов свиреха на фона на една уникална природна картина над язовир „Въча“. Препратих това изпълнение на бразилците и те настояха да се свържем с тях, за да ги включат допълнително, въпреки че фестивалът е танцов.”

Именно присъствието на двамата таланти от Родопите е изключението, което допускат организаторите на фестивала от Бразилската асоциация за фолклор и популярни изкуства /ABrasOFFA/.

28-мото издание на Международния фолклорен фестивал в Бразилия за първи път се провежда изцяло онлайн. 

Според Вълко Любенов отмяната на подобни събития заради пандемията не е препоръчителен вариант, тъй като прекъсва връзките между различните култури и пречи на поддържането на световното културно многообразие. Затова, по думите му – всички фестивални централи се опитват да намерят баланс между ограниченията, породени от пандемията и провеждането на техните събития. Откриват го в интернет пространството, което им дава свободата и възможността да достигнат и до много по-широка публика. Така те печелят двойно – запазват своята разпознаваемост, градена с години и успяват да вдъхновят за каузата си по-широка аудитория.


*Фестивален ден 1 /събота 22 август/

 

**Фестивален ден 2 /неделя 23 август/  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14