Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - равнопоставен акционер в газовия терминал край Александруполис

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис
Снимка: БТА

Премиерите на България и Гърция -  Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, присъстваха на официална церемония, на която българският газов оператор „Булгартрансгаз“ стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Във Facebook Борисов подчерта, че подписването на  споразумението ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които предлагат доставките на втечнен природен газ от  различни източници, включително от САЩ, Катар и Израел.

"Днес правим история" отбеляза  Борисов пред Мицотакис преди официалната церемония, на която присъства и посланничката на САЩ в България Херо Мустафа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г., посочват от правителствената пресслужба.

 Още за енергийната визита на Бойко Борисов в Атина – ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00