Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - равнопоставен акционер в газовия терминал край Александруполис

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис
Снимка: БТА

Премиерите на България и Гърция -  Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, присъстваха на официална церемония, на която българският газов оператор „Булгартрансгаз“ стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Във Facebook Борисов подчерта, че подписването на  споразумението ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които предлагат доставките на втечнен природен газ от  различни източници, включително от САЩ, Катар и Израел.

"Днес правим история" отбеляза  Борисов пред Мицотакис преди официалната церемония, на която присъства и посланничката на САЩ в България Херо Мустафа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г., посочват от правителствената пресслужба.

 Още за енергийната визита на Бойко Борисов в Атина – ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20