Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското наследство и история на фокус в Балчик

Снимка: БНР - архив

За шеста поредна година Балчик ще бъде домакин на международен форум, посветен на българското културно наследство. Затрудненията в пътуванията по време на пандемията няма да осуетят присъствието на изследователи на родната история от българската диаспора зад граница – от Румъния и Молдова.

Мелница от времето на Първата световна война, днес е превърната в уютно пространство за култура в Балчик. Именно там ще се проведат и основните събития от научния форум.



Началото ще постави откриването на Национална фото и филателна изложба, посветена на добруджанския край. Ще бъдат представени летописни книги, печатни издания, архивни документи и марки, посветени на присъединяването на Южна Добруджа към България, обясни директорът на форума Маруся Костова.

Предвидени са и две исторически конференции – едната е свързана с 80-годишнината от Крайовската спогодба и преселването на северодобруджанци, а другата – на 200 години от рождението на революционера Г.С. Раковски.

Акцент в програмата на международния научен форум е поставен на кубратското село Бисерци като еталон за мултикултурна среда.

Позитивният етнически модел на християни и мюсюлмани ще бъде представен от д-р Надие Карагьозова. В доклада си краеведът проследява 600-годишната история на селото от Лудогорието, където двете религиозни общности живеят в сговор и хармония и споделят посланията си за съхраняване на самобитността и идентичността си в съвременните условия.

На фокус е етносът на алианите, с двата празника на общността Хъдърлез и Невруз, включени в списъка "Живи съкровища" на ЮНЕСКО.



Научният форум успява да достигне и до широката общественост на Балчик
, може би защото над 90 % от жителите на града са наследници на преселниците от Северна Добруджа, обясни г-жа Костова пред Радио България и допълни:

“В предишни години подкрепяхме нашето събитие с големи фолклорни концерти на бесарабските българи, на българите в Румъния, но тази година, по обясними причини, тези ансамбли няма да могат да дойдат. Гостите ни обаче ще могат да видят моноспектакъла на Соня Борисова „Пътища към българското“.“



Съставили: Дарина Григорова и Елена Каркаланова
Снимки: pronewsdobrich.bg, bgnasledstvo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10