Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското наследство и история на фокус в Балчик

Снимка: БНР - архив

За шеста поредна година Балчик ще бъде домакин на международен форум, посветен на българското културно наследство. Затрудненията в пътуванията по време на пандемията няма да осуетят присъствието на изследователи на родната история от българската диаспора зад граница – от Румъния и Молдова.

Мелница от времето на Първата световна война, днес е превърната в уютно пространство за култура в Балчик. Именно там ще се проведат и основните събития от научния форум.



Началото ще постави откриването на Национална фото и филателна изложба, посветена на добруджанския край. Ще бъдат представени летописни книги, печатни издания, архивни документи и марки, посветени на присъединяването на Южна Добруджа към България, обясни директорът на форума Маруся Костова.

Предвидени са и две исторически конференции – едната е свързана с 80-годишнината от Крайовската спогодба и преселването на северодобруджанци, а другата – на 200 години от рождението на революционера Г.С. Раковски.

Акцент в програмата на международния научен форум е поставен на кубратското село Бисерци като еталон за мултикултурна среда.

Позитивният етнически модел на християни и мюсюлмани ще бъде представен от д-р Надие Карагьозова. В доклада си краеведът проследява 600-годишната история на селото от Лудогорието, където двете религиозни общности живеят в сговор и хармония и споделят посланията си за съхраняване на самобитността и идентичността си в съвременните условия.

На фокус е етносът на алианите, с двата празника на общността Хъдърлез и Невруз, включени в списъка "Живи съкровища" на ЮНЕСКО.



Научният форум успява да достигне и до широката общественост на Балчик
, може би защото над 90 % от жителите на града са наследници на преселниците от Северна Добруджа, обясни г-жа Костова пред Радио България и допълни:

“В предишни години подкрепяхме нашето събитие с големи фолклорни концерти на бесарабските българи, на българите в Румъния, но тази година, по обясними причини, тези ансамбли няма да могат да дойдат. Гостите ни обаче ще могат да видят моноспектакъла на Соня Борисова „Пътища към българското“.“



Съставили: Дарина Григорова и Елена Каркаланова
Снимки: pronewsdobrich.bg, bgnasledstvo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10