Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превратната съдба на ротондата "Св. Георги" в София

4
Снимка: pravoslavieto.com

София предлага неограничени възможности за разходки по следите на историята. Сред най-посещаваните обекти в столицата е църквата ротонда "Св. Георги". Това е най-старата сравнително добре запазена антична сграда в града. Построена е в началото на IV век, по времето на римския император Константин Велики и разцвета на антична Сердика (старото име на София).



Църквата ротонда "Св. Георги" е разположена в сърцето на столичния град и по-точно във вътрешния двор на Президентството, само на метри от останките на античната крепост Сердика.


Представлява цилиндрична куполна постройка, издигаща се на цели 14 метра и широка около 9,50 м. Олтарното й помещение е квадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният й вход е разположен на западната стена.



След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване). По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565г.) Ротондата е превърната в църква.



Оттогава датират и първите й стенописи. Храмът оцелява и през Османското владичество, когато е превърнат в джамия.



Научете повече за превратната история на един от най-емблематичните столични паметници на културата като прочетете публикацията от колекцията на Радио България Ротондата „Свети Георги” – история и загадки.

Редактор: Венета Николова
Снимка: pravoslavieto.com, svgeorgi-rotonda.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10