Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Балът“ в Бърдарски геран показва традициите на банатските българи

Снимка: bardarskigeran.eu

Северозападното българско село Бърдарски геран е известно като столицата на банатските българи. Тази малка католическа общност се отличава със своя бит и традиции, които пази ревностно от поколения. Най-дългоочакваните празници в селото са карнавалът „Фършанги“ в края на зимата и летния бал.

Тази година „Балът“ ще се проведе на 29 август с участието на банатски българи от страната и чужбина. За събитието в Бърдарски геран се очакват и стотици гости, желаещи да се докоснат до богатото културно наследство на малката католическа общност. Кулминацията на празника ще настъпи вечерта на съботния ден, когато на мегдана ще се съберат всички участници, облечени в характерните банатски носии. Ще има банатски танци и песни, както и неотменното добро настроение.


На селския площад ще свири Замфировската духова музика с ръководител Атанас Димитров. Читалището на Бърдарски геран е подготвило специална програма. За празника са предвидени и възстановки в чудесно поддържания музей на банатските българи в центъра на селото.

Балът“ се организира  всяка година в края на месец август. Събитието побира в себе си целия ентусиазъм и хъс за живот на хората, които го създават. Обличайки носиите за няколко часа, представителите на банатската общност у нас споделят красотата на техния фолклор, както и ценностите, наследени от предците им. 

Снимки: bardarskigeran.eu

Още от категорията

Фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури

Велико Търново е домакин на Международен фестивал на възстановките

Крепостта Царевец във Велико Търново се превърна в сцена на събития от Средновековието, в рамките на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград" от 8 до 11 юни. Програмата му включва 170 исторически събития, които..

публикувано на 10.06.23 в 11:11

Празник на горнооряховския суджук събира почитатели на месния деликатес

Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага..

публикувано на 09.06.23 в 06:15
Снимка: Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак

"Традициите срещат бъдещето" в Орешак

Празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“ ще се състои в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак на 7 юни. Над 120 ученици от училища в Троян ще  почерпят от опита на старите майстори, ще се..

публикувано на 07.06.23 в 05:05