Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Балът“ в Бърдарски геран показва традициите на банатските българи

Снимка: bardarskigeran.eu

Северозападното българско село Бърдарски геран е известно като столицата на банатските българи. Тази малка католическа общност се отличава със своя бит и традиции, които пази ревностно от поколения. Най-дългоочакваните празници в селото са карнавалът „Фършанги“ в края на зимата и летния бал.

Тази година „Балът“ ще се проведе на 29 август с участието на банатски българи от страната и чужбина. За събитието в Бърдарски геран се очакват и стотици гости, желаещи да се докоснат до богатото културно наследство на малката католическа общност. Кулминацията на празника ще настъпи вечерта на съботния ден, когато на мегдана ще се съберат всички участници, облечени в характерните банатски носии. Ще има банатски танци и песни, както и неотменното добро настроение.


На селския площад ще свири Замфировската духова музика с ръководител Атанас Димитров. Читалището на Бърдарски геран е подготвило специална програма. За празника са предвидени и възстановки в чудесно поддържания музей на банатските българи в центъра на селото.

Балът“ се организира  всяка година в края на месец август. Събитието побира в себе си целия ентусиазъм и хъс за живот на хората, които го създават. Обличайки носиите за няколко часа, представителите на банатската общност у нас споделят красотата на техния фолклор, както и ценностите, наследени от предците им. 

Снимки: bardarskigeran.eu

Още от категорията

Преди 5 години обичаят „Сурва“ влезе в списъка на ЮНЕСКО

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО включи народния празник „Сурва” от района на Перник в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това..

публикувано на 02.12.20 в 05:10

От Андреевден дните нарастват с по едно просено зърно

Православната църквата почита днес Свети апостол Андрей Първозвани  и в храмовете се отслужва празнична литургия, част от която е песнопението: „Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа:..

публикувано на 30.11.20 в 05:50

Трън от роза, нощни дяволи и амулети...

Тя е стара, рошава и грозна, с две думи - зла жена! Обикаля с малко мръсно дете, държи тефтер със списък, за да мори народа по него. Сигурно се досещате – това е Черната смърт – най-голямото бедствие по българските земи, отнело живота на милиони...

публикувано на 20.11.20 в 07:37