Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Балът“ в Бърдарски геран показва традициите на банатските българи

Снимка: bardarskigeran.eu

Северозападното българско село Бърдарски геран е известно като столицата на банатските българи. Тази малка католическа общност се отличава със своя бит и традиции, които пази ревностно от поколения. Най-дългоочакваните празници в селото са карнавалът „Фършанги“ в края на зимата и летния бал.

Тази година „Балът“ ще се проведе на 29 август с участието на банатски българи от страната и чужбина. За събитието в Бърдарски геран се очакват и стотици гости, желаещи да се докоснат до богатото културно наследство на малката католическа общност. Кулминацията на празника ще настъпи вечерта на съботния ден, когато на мегдана ще се съберат всички участници, облечени в характерните банатски носии. Ще има банатски танци и песни, както и неотменното добро настроение.


На селския площад ще свири Замфировската духова музика с ръководител Атанас Димитров. Читалището на Бърдарски геран е подготвило специална програма. За празника са предвидени и възстановки в чудесно поддържания музей на банатските българи в центъра на селото.

Балът“ се организира  всяка година в края на месец август. Събитието побира в себе си целия ентусиазъм и хъс за живот на хората, които го създават. Обличайки носиите за няколко часа, представителите на банатската общност у нас споделят красотата на техния фолклор, както и ценностите, наследени от предците им. 

Снимки: bardarskigeran.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37