Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопската пещера „Добростански бисер“ – хит сред туристите

Снимка: Facebook/@DobrostanskiBiserCave

На засилен посетителски интерес това лято се радва родопската пещера „Добростански бисер“ край град Асеновград. Туристите се редят на опашка, за да влязат в подземното й царство, наситено с красиви пещерни образувания. Това мотивира местните власти да променят работното й време. До края на летния туристически сезон обектът вече ще работи и през делничните дни от 9:00 до 18:00 часа. Стопаните му предупреждават, че  ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки по време на обиколката вътре.


„Добростански бисер“ е сравнително малка пещера – между 500 и 1 000 кв.м., но в нея се наблюдават и трите карстови форми – сталактити, сталагмити и сталактони. Най-голямата атракция са пещерните езерца. Те са разположени подобно на каскада едно под друго, като всяко пълни следващото.Водата е толкова бистра и прозрачна, че човек може да си помисли, че са празни.


А названието на пещерата – „Добростански бисер“, идва от красивите скални бисери, които са се образували през вековете в езерата ѝ. За жалост в наши дни няма и помен от тях. В красивата пещера зимува малка колония прилепи, които имат важна роля за еко-равновесието в района.


Снимки: Facebook/@DobrostanskiBiserCave



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10