Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти търсят устойчиви решения за реките Тунджа, Прут и Днепър

Пречистваме отпадните води с технологии от средата на 20-и век

Река Тунджа
Снимка: БГНЕС

Небрежно захвърлената пластмасова чашка лесно може да бъде довята в най-близката река, а отходните води да й влеят допълнителна отрова. Човеците обаче могат както да рушат, така и да съграждат и пример за това ни дава фондация “Земя завинаги”, която заедно с три чужди неправителствени организации ще потърси екологични решения за реките Тунджа (в Южна България), Прут (в Румъния) и Днепър (през териториите на Русия, Беларус и Украйна).

Проектът “По-чисти реки – по-чисти морета” възниква като инициатива на сдружения от няколко черноморски страни – България, Молдова, Украйна и Румъния. Екоактивистите решават да предприемат действия, наблюдавайки как реките се задръстват с негниещи отпадъци, които след това отиват в морето, и незаконното заустване на непречистени отпадъчни води в речните легла.

Кой замърсява най-много?

“Когато говорим за пластмасови отпадъци, става дума за хората, но не онези, които се намират на брега на реката – казва Диана Искрева, изп. директор на фондация “Земя завинаги”. – Просто изхвърлените пластмасови отпадъци биват носени от вятъра, ерозията, теченията, дъжда и по естествен начин намират своето място в реките. А що се отнася до фекално-битовите замърсявания – вина донякъде имат гражданите, но и общините, които не разполагат с пречиствателни станции. Разбира се, предприятията също замърсяват, но те не са обект на нашия проект.”

Български партньор на “По-чисти реки – по-чисти морета” е община Мъглиж и близките села Ягода и Юлиево, разположени по протежението на Тунджа. В тях ще бъдат осъществени пилотни проекти, чрез които местните хора да се научат как да превръщат отпадъците в ресурс. Ще бъде изграден компостер, който да троши и надробява клони и да събира листа; ще бъдат инсталирани преси за смачкване на пластмасови отпадъци; ще бъде създадено пилотно съоръжение за пречистването на отпадъчни води.

По проекта на обща стойност 487 хил. евро ще бъде разработено също така приложение за смартфон, което да локализира огнище на нарастващо количество отпадъци. С голяма стойност ще бъде и обучението на млади хора, които ще се учат от една страна, да пазят природното богатство, а от друга, как да съставят жалбите си за открито замърсяване, така че те да бъдат разглеждани от институциите и да постигат желания резултат.

За съжаление, усилията на неправителствените организации не могат да решат глобалните проблеми и България продължава да заема едно от последните места по отношение на изпълнението на европейското законодателство.



“При влизането на страната ни в ЕС правителството и европейските експерти стигнаха до извода, че ни трябват 2,9 млрд. евро, за да постигнем съвместимост с директивата за отпадъчните води – припомня Диана Искрева в интервю за Радио България. – Ние похарчихме тези пари, но постигнахме 23% съвместимост. Една от причините е че неразумно много средства се харчат, а другата е че прилаганите технологии са били добри до средата на 20-и век. Според законодателството ни съществува една-единствена технология – т.нар. канализация, докато по света се използват много технологии и повечето от тях са свързани с децентрализирано пречистване на водите, т.е. пречистване на място без изграждането на канализация. У нас подобни технологии са приложени пилотно, но те са толкова малки - само като илюстрация, и няма нито едно покрито с някоя от тях селище.”

За да постигнем изискванията на европейското законодателство чрез единствената технология у нас, това означава две неща - влагането на неразумно много средства в изграждането на нови канализации и амортизационни отчисления за сметка на потребителя. “Целта обаче не е да пречистваш водата, за да направиш непосилно плащането й, а да запазиш възможностите на хората да я ползват, при това без да замърсяват околната среда”, заключава Диана Искрева.

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43