Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от издаването на първия брой на вестник „Дунавски лебед“

4
Снимка: архив

На 1 септември се навършват 160 години от излизането през 1860 г. на първия брой на вестник „Дунавски лебед” в Белград. Създател на седмичника е именитият български революционер Георги С. Раковски. Това е второто печатно издание, списвано от създателя на Първата българска легия. Заедно с „Българска дневница” (26 юни - 30 октомври 1857), „Дунавски лебед” поставя началото на българския революционен печат.

В излезлите 62 броя на вестника, Раковски публикува 187 статии, прегледи, фейлетони. Във изданието системно се отбелязват факти, които представят истинското положение на българския народ в поробена България и се поставя категорично въпросът за независима българска национална църква.

„Дунавски лебед“ отразява и национално-революционните прояви в чужбина. Част от статиите са отпечатвани и на френски език, за да стигнат до международната общественост. От страниците му Раковски посочва, че българите не трябва да чакат помощ отвън и постепенно излага и една от най-важните си мисли ‒ Българският въпрос може и трябва да бъде разрешен единствено чрез национално въстание. В един от броевете, под заглавие „Общи въпроси на старобългарския и книжовен език, на основание на които, ако се решат, трябва да се поправи днешния книжовен език“, Раковски обосновава необходимостта от реформа в родния ни език. На голямоформатните страници на вестника своето място намира и откъс от поемата „Горски пътник“, създадена от Георги С. Раковски през 1857 година.

Материални затруднения възпрепятстват печатното издание и последният брой на „Дунавски лебед“ излиза на 24 декември 1861 г.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: nationallibrary.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30