Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от издаването на първия брой на вестник „Дунавски лебед“

4
Снимка: архив

На 1 септември се навършват 160 години от излизането през 1860 г. на първия брой на вестник „Дунавски лебед” в Белград. Създател на седмичника е именитият български революционер Георги С. Раковски. Това е второто печатно издание, списвано от създателя на Първата българска легия. Заедно с „Българска дневница” (26 юни - 30 октомври 1857), „Дунавски лебед” поставя началото на българския революционен печат.

В излезлите 62 броя на вестника, Раковски публикува 187 статии, прегледи, фейлетони. Във изданието системно се отбелязват факти, които представят истинското положение на българския народ в поробена България и се поставя категорично въпросът за независима българска национална църква.

„Дунавски лебед“ отразява и национално-революционните прояви в чужбина. Част от статиите са отпечатвани и на френски език, за да стигнат до международната общественост. От страниците му Раковски посочва, че българите не трябва да чакат помощ отвън и постепенно излага и една от най-важните си мисли ‒ Българският въпрос може и трябва да бъде разрешен единствено чрез национално въстание. В един от броевете, под заглавие „Общи въпроси на старобългарския и книжовен език, на основание на които, ако се решат, трябва да се поправи днешния книжовен език“, Раковски обосновава необходимостта от реформа в родния ни език. На голямоформатните страници на вестника своето място намира и откъс от поемата „Горски пътник“, създадена от Георги С. Раковски през 1857 година.

Материални затруднения възпрепятстват печатното издание и последният брой на „Дунавски лебед“ излиза на 24 декември 1861 г.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: nationallibrary.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45