Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банатски българи дариха средства за параклис-костница в Чипровци

Снимка: Facebook / Anita Komitska

Строящият се в Чипровци католически параклис-костница „Дева Мария – Майка на църквата“ получи значително дарение от 3000 евро за довършване, съобщи директорът на местния исторически музей Анита Комитска.

Дарението е събрано от представители на стари чипровски родове, заселили се след Чипровското въстание от 1688 г. във Винга, област Банат, която днес се намира в Румъния.

Сумата е предоставена от Францис Драгинов, Никола Бегов и Франциск Ферменджин.

В параклиса ще бъдат положени тленните останки на архиепископ Петър Богдан, епископ Илия Маринов и францискански монаси, допринесли за духовния разцвет на стария Кипровец през 17-ти век.

Още от категорията

Природозащитници настояват за депозитна система за пластмасови отпадъци

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която..

публикувано на 21.01.21 в 19:07

Нидерландия въвежда „двойно тестване“ при влизане в страната

Заради разпространението на Covid-19 Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки, сред които е „двойно тестване“ на пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които е България, съобщават от българското..

публикувано на 21.01.21 в 18:35

България може да отказва достъп до газопровода „Балкански поток“

България може да отказва достъп до газовата инфраструктура на „Балкански поток“. Това са записали депутатите в окончателните промени в Закона за енергетиката. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с евродиректива за..

публикувано на 21.01.21 в 17:07