Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще инициира дебат за контрола на вътрешните граници на ЕС

Снимка: mfa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че България ще инициира дебат в ЕС за приемане на единни критерии за контрол на вътрешните граници в условията на пандемията от коронавируса.На традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии на България зад граница Захариева призова посланиците ни да работят по тази задача. 

„Ние в ЕС успяхме да въведем критерии за трети страни, а в същото време в рамките на ЕС критерии за вътрешните граници няма“, каза Захариева. По думите й единните правила за контрол на вътрешните граници в ЕС трябва да бъдат ясни и публични, както за гражданите, така и за бизнеса.

„Вирусът няма да изчезне днес и утре, предстоят още месеци до откриването на ваксина и до масово ваксиниране. Лично смятам, че ще бъде груба грешка да се стигне до ситуацията от март, когато нямаше възможност за придвижване – не само за граждани, но и за товари. До края на седмицата ще инициираме предложението ни с писмо“, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че в противен случай гражданите и икономиките са заплашени от трудности и непредсказуемост. 

Първият ни дипломат припомни усилията на МВнР, за да бъдат осигурени зелени коридори за придвижването на стоки между държавите членки. Захариева благодари на българските посланици за работата на дипломатическите ни мисии в тази посока, както и за връщането на български граждани в родината им в началото на пандемията, информира пресцентърът на МВнР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Изложение "Селското стопанство и всичко за него" се провежда в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Участие са заявили фирми, предлагащи семена, торове и земеделска техника. Във форума ще се включат..

публикувано на 28.08.24 в 08:05