Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българско хоро се изви в Копенхаген

Снимка: mfa.bg

В центъра на датската столица Копенхаген, на площада пред община Фредериксберг (Frederiksberg), се изви голямо българско хоро. Красивата идея се реализира за шеста поредна година от Групата за народни танци „Дилмана“ (Копенхаген), която през 2020 г. чества 10 години от създаването си. Старт на събитието, което се състоя на 29 август, даде приветствието на посланика на България в Дания Светлан Стоев, съобщава българското Министерство на външните работи.

Под звуците на майсторските изпълнения на живо на оркестъра за българската народна музика «Орфей» на хорото се хванаха много сънародниции български фолклорни групи в Дания. 

Инициативата, която цели да покаже в Дания красотата на българската фолклорна музика и танци, бе планирана за май 2020 г., но бе отложена заради епидемиологичната ситуация в страната.


Още от категорията

Три мечета бяха спасени в Родопите

Съдбата на три малки мечета в Родопите развълнува българската общественост. След поредната спасителна акция в района на Смолян, трета поред за десет дни, държавни експерти от региона, отговорни за съхраняването на видовото многообразие обсъдиха на..

публикувано на 15.06.21 в 13:19

Под 1% остават новозаразените с коронавирус

157 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие. Положителни са 0,88% от направените 17 862 теста , сочи Единният информационен портал. От началото на пандемията направените тестове за Covid-19 в България са над 3 млн. Най-много са..

публикувано на 15.06.21 в 08:45
Велислав Минеков

Дискусия ще постави въпроси за собствеността и финансирането на медиите

Министерството на културата организира дискусия „Държавата и медиите”, с която ще постави началото на обществен мониторинг върху теми като собственост и концентрация на медиите, прозрачно публично финансиране, свобода на изразяване и защита на..

публикувано на 15.06.21 в 05:45