Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фотоизложбата „Посоки“ – пъстър калейдоскоп на съвременния свят

Фотографската етика не бива да бъде прекрачвана в името на кадъра, твърди отличеният за фотоса си „Разходка по залез“ Минко Михайлов

Георги Митев – „Звездна нощ над Пасо Джау“
Снимка: culture-mfa.bg

Ако посоките на делника ви в София преминават покрай известната градинка „Кристал“, то непременно трябва да се отбиете, за да разгледате фотографската изложба, която беше официално открита там в първия ден на септември. Експозицията е наречена „Посоки“ и до 14 септември представя най-добрите кадри от фотографски конкурс на Държавния културен институт към министъра на външните работи в началото на годината. Поводът е 15 години от създаването на Института, с мисията да утвърждава положителния образ на България като съвременна държава с богата древна и съвременна култура, чрез средствата на културната дипломация.

Целта на конкурса, проведен между февруари и май тази година, бе да бъдат селектирани и показани уникални изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които пряко или непряко отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации.

Интерес към инициативата проявиха десетки фотографи от България и чужбина. Авторитетното жури на конкурса е гласувало две поощрителни награди – за кадъра на Георги Митев „Звездна нощ над Пасо Джау“ от 2019 г.  и за „Училище – Мали“ на Таня Ангелова, от 2009 г.

Таня Ангелова – „Училище – Мали“
Големият победител сред документалистите е Минко Михайлов и неговата „Разходка по залез“, заснета през 2019 г. Пловдивчанинът се занимава любителски с фотография повече от 20 години и вече е добре познат на любителите на фотографското изкуство у нас. Негова творба неотдавна предизвика голям интерес в социалните мрежи, тъй като представя красив момент на гръмотевична буря в Дубай, а на кадъра е запечатан тъкмо моментът, в който светкавица удря най-високата сграда в света Burj Khalifa (Дубай).

Със своята „Разходка по залез“ отличена от журито в конкурса „Посоки“, Минко Михайлов представя силуетна фотография, на която се вижда мостът Ю Бейн  (U Bein Bridge) в Мианмар (Бирма), който пресича езерото Taungthaman. И до ден днешен дългото 1200 метра съоръжение е  основна връзка на местните хора от двете страни на водоема. Мостът е построен през 1850 година – обяснява Минко Михайлов за мястото, където е заснел красивия залез. Пред Радио България той разказа за своите фото-пътешествия и за шанса да бъде с фотоапарата си в „точното време, на точното място“.

Минко Михайлов – „Разходка по залез“
Аз се опитах просто да уловя момент на преминаващи или устремени хора. Всеки е забързан или вглъбен, тръгнал нанякъде – всеки следвайки своята посока. Снимката е силуетна. Аз много често използвам този похват. Оставям на човешкото въображение да се развихри. Ние не знаем накъде точно отиват тези хора, може да са брат и сестра, може да са майка и син, или пък приятели. Така човек може сам да довърши историята. А мостът, който се вижда на кадъра – колони от тиково дърво, е част от най-дългия дървен мост в света. Това дърво се използва, защото е устойчиво на атмосферните влияния. От него са построили дори кралския дворец в този град. Впечатляващото е, че когато е там, човек веднага получава вдъхновение за снимки, още повече, че ние бяхме по залез слънце и обикновено в залезните кадри има цвят, магия, настроение“.

Задно с група фотографи Минко Михайлов обикаля района и открива „много интересни хора, пейзажи и интересни ситуации“.  По думите на талантливия фотограф, в Югоизточна Азия страстта към фотографията се разпалва и заради местните хора, защото, противно на европейските нрави, азиатците с удоволствие застават пред обектива на непознати. Това е много важно, казва Минко Михайлов, защото ако някой не желае, той в никакъв случай не трябва да бъде сниман. „Това оставя лошо усещане. Когато снимаме в дивата природа също има правила – обектът е винаги по-важен от снимката, която ще направиш. Ако човек ще безпокои някое животно, или ще стъпче защитено растение, по-добре е да не направи никаква снимка там. Това е фотографската етика, тя не трябва да бъде прекрачвана“.

Чуйте разговора с Минко Михайлов в звуковия файл.

Снимки: culture-mfa.bg

Още от категорията

Кадър от филма

В Карлови Вари гледаха филма "Една провинциална болница" от България

Документалният филм "Една провинциална болница", на режисьора Илиян Метев, беше включен в основната програма на 56-я Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Той беше представен на събитието от целия творчески екип, съобщават от Българския..

публикувано на 07.07.22 в 13:50

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен..

обновено на 04.07.22 в 13:33
Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо..

публикувано на 03.07.22 в 10:15