Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В условията на протест започна есенната сесия на парламента

Антиправителственият протест обяви „Велико народно въстание“

| обновено на 02.09.20 в 11:05
Снимка: БТА

Протест под наслов „Велико народно въстание” посрещна депутатите в първия ден от новия политически сезон. Началото на пленарното заседание бе обявено за 9 часа, но час по рано събралите се в пространството между бившия Партиен дом и сградата на БНБ, започнаха да пресират полицейския кордон и да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро и викове „Мафия!“. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат входа на НС най-близък до Националната художествена галерия и паркинга на Партийния дом, съобщиха репортерите на БНР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри есенната сесия на 44 –тото Народно събрание, която започна в новата пленарна зала, в сградата на бившия Партиен дом.

„Това преместване беше дълго обсъждано и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздяла с историческата сграда на парламента от 1884-та,  с нейната красота, скромност и липса на помпозност. Погледната отвън, настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна“, подчерта Караянчева и допълни, че най-неоспоримото нейно предимство е далеч по-голямата работна площ. „Не сградите, не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на работа на един парламент. Определят го хората“, заяви тя пред депутатите.

Президентът Румен Радев направи обръщение към парламента и народа

Това стана в условията на обсадената от протестиращи сграда на Народното събрание. „Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата“, каза Радев, когато цялата група на ГЕРБ и партия Воля напуснаха пленарната зала. Преди речта държавният глава бе посрещнат отвън с приветствия, а вътре с възгласи за оставка. Президентът поиска оставката на правителството. Радев предупреди депутатите, да не подкрепят експертен кабинет в рамките на сегашния парламент, както и да отхвърлят предлаганите от управляващите промени в изборното законодателство. Президентът призова полицията и протестиращите да не допуснат насилие.

Протестиращите нападнаха полицията пред парламента с лютив газ

Напрежението ескалира с началото на парламентарната сесия. От редиците на демонстрантите на няколко пъти е хвърлен лютив газ. Обгазени са не само служители на реда, но и част от журналистите, предаде репортер на БНР. Полицаи са потърсили лекарска помощ. Стигнало се е до арести. От МВР предупредиха, че при ескалация, няма да се поколебаят да използват помощни средства и призоваха протестиращите да се разграничат от провокаторите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10