Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56-ти ден на протести – „Велико народно въстание“

Снимка: БГНЕС

В 56-ия ден от гражданското недоволство в пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София се провежда национален протест, наречен „Велико народно въстание“. Протестите, продължили на приливи и отливи цял ден, преляха в традиционната вечерна демонстрация. Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат нещо, което е базовата ценност на демокрацията – мандатът да се върне при тях и те да решават“, каза в интервю за бТВ лидерът на движение „Да! България“ Христо Иванов.
 
При сблъсъци между полиция и протестиращи през деня десетки потърсиха лекарска помощ. Сред пострадалите имаше и протестиращи, и полицаи. Задържани са над 35 души – футболни фенове с криминални регистрации, които са довели до ескалацията на протеста, съобщиха на брифинг от МВР.

През деня протестиращи блокираха граничните пунктове с Румъния  при Силистра и Дунав мост.

Тази вечер протест под мотото "Тръгвайте си! Веднага!" се провежда и по улиците на черноморския град, съобщава БНР Бургас.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и български общности зад граница – в Лондон и Париж, Хага, Брюксел, Кьолн, Ванкувър, Чикаго, Австралия и Нова Зеландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38